Cuprins:
O chestiune de noroc
„Una dintre confuziile majore ale celor cu educație financiară / economică precară este să asimileze investițiile cu ”păcănelele”. (…)
Această asimilare îi ține deoparte de așa ceva, unii crezând probabil că apare o dependență morbidă de investiții, ca în cazul pariurilor, și că această dependență îi va duce la sapă de lemn, ca pe orice parior lipsit de discernământ care pariază totul și orice. Nimic mai fals”, scrie Cristian Păun pe Facebook.
În țara noastră sunt peste 100.000 de oameni dependenți de jocuri de noroc, doar pe hârtie. În realitate, specialiștii estimează că numărul acestora este mult mai mare.
„Pariurile reprezintă, în sens mai larg, un comportament rațional. Ai un scop – îmbogățirea rapidă – pentru care alegi mijloace și aloci resurse. (…)
La loterie, venitul vine din A GHICI cu exactitate numărul, combinația sau culoarea. Cel care nu a ghicit exact pierde, iar cel care a ghicit exact câștigă de la toți ceilalți care nu au ghicit. (..)
Loteria sau ruleta au reprezentat baza statisticii moderne și au deschis într-adevăr drumul spre teoria riscurilor, teoria jocurilor, teoria decizie, teoria utilității așteptate, teoria portofoliului. Dar asta nu pune egal între pariuri și investiții. În pariuri, riscul creat prin condițiile de joc este sursa profitului. La pariuri, contează NOROCUL și… atât.”, explică profesorul.
În țara noastră există peste 12.000 de agenții de jocuri de noroc. Cifra de afaceri a societăților care realizează „activități de jocuri de noroc si pariuri” a depășit 2,4 miliarde de euro, în 2022, potrivit Termene.ro.
Investițiile, mai mult decât noroc
Spre deosebire de jocurile de noroc, investițiile presupun o anticipare a viitorului economic și a tendințelor de creștere ale afacerilor, ceea ce necesită cunoștințe și analiză.
„La investiții, probabilitățile sunt de altă natură. Sunt subiective, sunt de caz, nu de clasă de evenimente. Se referă la evenimente unice, nu la evenimente omogene. Adică, nu este ca la zaruri sau la poker. E puțin mai complicat. Este ca și cum nu ai ști câte fețe are zarul, probabilitatea asociată riscului fiind dependentă de percepțiile tale în această direcție.”, explică Cristian Păun.
Astfel, investițiile „sunt mai riscante, din acest punct de vedere”.
„Dar pot aduce câștiguri cu probabilități infinit mai reduse decât 6 din 49. Chiar dacă sunt de altă natură, probabilitățile în investiții sunt mai reduse.”, subliniază profesorul.
Instrumente de a ține riscul sub control
Mai mult, în prezent avem la îndemână tot felul de instrumente pentru a ține riscul sub control.
„Cel mai simplu instrument este DIVERSIFICAREA. Nu pui toți banii într-o singură acțiune, într-o singură companie. Le alegi astfel încât să nu fie corelate puternic pozitiv. Dacă scade una, cealaltă să crească. (..)
Sunt și alte instrumente care te ajută și ele: derivatele, garanțiile, asigurările. O altă metodă eficientă este să apelezi la specialiști, la intermediari financiari care să te ajute să gestionezi aceste probleme. În final, poți aduce riscul către un nivel acceptabil.”, adaugă Cristian Păun.
Profesorul subliniază că jocurile de noroc și investițiile pot avea câteva asemănări, dar diferențele sunt fundamentale.
„Modul de a acționa și a câștiga este complet diferit. Nu poți pune egalitate între ele. Nu întâmplător, în țările cu educație financiară precară dar și cu sistem financiar (burse, intermediari financiari) puțin dezvoltat și sofisticat, jocurile de noroc și pariurile sportive sunt mult peste investițiile financiare. Este dificil să faci saltul de la jocuri de noroc la investiții, pentru foarte mulți.”, a completat profesorul.
Cristian Păun își încheie explicația: „Când îndemni pe cineva să investească, nu îl trimiți la cazinou!”