Aceasta este îngreunată de faptul că, în clipa în care intri într-un magazin specializat, te „întâmpină” tot felul de denumiri specifice precum LED, LCD, Ultra HD 4K, 120 Hz, HDMI 2.1, HDR care fac dificilă sarcina de a înțelege ce oferă fiecare televizor.

În momentul de față, marea luptă pe acest segment se dă între tehnologiile OLED și QLED. Deși sună aproximativ la fel, fiind o diferență de o singură literă, în realitate, cele două tehnologii sunt total diferite, iar astăzi îți vom spune în ce constă aceste diferențe.

Ce este tehnologia OLED?

OLED provine de la Organic Light Emitting Diode (n.n. – Diodă Organic Emițătoare de Lumină) și este o tehnologie care a fost creată de compania sud-coreeană LG și ulterior a fost revândută altor mărci.

Televizorul care integrează această tehnologie este primul pas după ecranele LED și, așa cum sugerează și numele, are la bază diode organice pentru emisia de lumină, fără să mai fie nevoie de o lampă de fundal.

Această „diodă emițătoare de lumină” se referă la faptul că fiecare pixel dintr-un televizor OLED este o lumină LED foarte mică și foarte subțire, dar care este capabilă să producă atât lumină, cât și culoare într-un singur element.

Altfel spus, un televizor OLED nu are nevoie de o lumină de fundal pentru că fiecare pixel de pe ecran produce propria lumină, adică se autoiluminează. Asta înseamnă mai multă luminozitate și mai mult contrast. Mai mult decât atât, nivelul de negru este foarte bun și oferă tonuri extrem de închise.

Trebuie să știi, însă, un detaliu extrem de important, și anume că materialul organic al televizoarelor OLED se va defecta mai repede și poate prezenta un anumit grad de uzură în timp.

Gama de televizoare LG OLED în 2022 este mai ofertantă ca niciodată, iar Sony și Vizio produc la rându-le televizoare cu această tehnologie pentru piața din SUA. Totodată, Samsung a ieșit pe piață cu un televizor OLED propriu la începutul acestui an, deși este inventatoarea tehnologiei QLED.

Ce este tehnologia QLED?

QLED este prescurtarea de la Quantum-dot Light Emitting Diode (n.n. – Diodă Emițătoare de Lumină cu Puncte Cuantice), iar televizoarele care au la bază această tehnologie funcționează precum un ecran LED, diferența fiind aceea că folosește nanoparticule minuscule denumite puncte cuantice pentru a-și supraîncărca luminozitatea și culoarea.

Primele televizoare QLED au apărut în 2013 și au fost produse de Samsung. Acestea folosesc o iluminare de tip „backlight” pentru a ilumina pixelii ecranului. „Q”-ul intră în ecuație în clipa în care în fața acestor pixeli este adăugată o peliculă „quantum dot” care oferă o acuratețe mai mare a culorii.

„Quantum dots” sunt acele molecule microscopice care, atunci când sunt lovite de lumina panoului posterior, vor emite propriile lor lumină și culoare. Trebuie menționat faptul că aceste molecule sunt incluse într-o peliculă de film din cadrul panoului din spate.

În ceea ce privește consumul energetic, acesta este mult mai mic comparativ cu cel al televizoarelor LED. În plus, oferă o vizibilitate excelentă indiferent de unghiul din care vei privi la televizor, chiar și atunci când ești poziționat în lateral în raport cu poziția TV-ului.

Un alt detaliu important este acela că televizoarele QLED nu sunt de fapt televizoare cu ecrane QLED. În principiu, un ecran QLED ar trebui să fie un panou format din pixeli emițători de lumină care să poată fi porniți și opriți individual.

Așadar: OLED sau QLED?

Alegerea unui televizor OLED sau a unuia QLED ar putea fi subiectivă pentru că ea va depinde de bugetul de care dispui, de ceea ce îți dorești de la televizor, de modul în care îl vei utiliza și de caracteristicile pe care le consideri importante pentru tine.

Experții spun că totul depinde de tipul de conținut pe care îl vei viziona la televizor și de numărul de ore pe care îl vei petrece săptămânal în fața televizorului. Practic, este destul de greu de dat un verdict pentru că ambele TV-uri sunt excelente fiecare în felul lui.

Televizoarele OLED oferă performanțe mai bune în ceea ce privește calitatea imaginii, unghi de vizibilitate mai bun, niveluri de negru mai profunde, contrast mai bun, consumator mai mic de energie, ideal pentru jocuri video și recomandat chiar pentru sănătatea ta.

Pe hârtie, QLED iese câștigător în ceea ce privește o luminozitate mai bună a ecranului, durată de viață mai mare, dimensiuni mai mari ale ecranului, preț mai mic și fără risc de ardere.

Vezi şi deosebirea dintre masă și greutate – ce relație există între cele două!

 
 

Urmărește-ne pe Google News