Ce trebuie să știi când îți deschizi o firmă

Înainte să mergi la ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului) trebuie să te decizi care este cea mai bună variantă pentru tine: să ai un PFA sau un SRL. Mai există și alte variante cum ar fi întreprinderea individuală (ÎI), Societatea cu Răspundere Limitată Debutant (SRL-D) sau Societatea pe Acțiuni (SA). Însă, în acest articol, vorbim despre cele mai răspândite forme de organizare de la noi, și anume PFA și SRL și despre avantajele și dezavantajele acestora.

Cele două forme juridice de organizare a unei firme se deosebesc în multe aspecte legale. Ne referim aici în primul rând la modalitatea de înființare, la taxe, la costuri, precum și la contabilitate. În timp ce PFA-ul reprezintă o formă de organizare foarte potrivită pentru așa-numiții freelanceri și pentru micii întreprinzători, în schimb, un SRL este mult mai potrivit pentru persoanele care vor să înființeze și să dezvolte o afacere de amploare, care să aibă mai mulți angajați și să poată să atragă investiții importante.

Specialiștii în domeniu recomandă ca, înainte de a lua o decizie cu privire la forma de organizare juridică pe care o vei alege, să ai mai multe criterii de diferențiere.

Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile sunt la câteva luni de achitare
Recomandări
Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile sunt la câteva luni de achitare

Ce este un PFA (Persoană Fizică Autorizată)

PFA (Persoană Fizică Autorizată) este titlul pe care îl poartă o persoană fizică (autorizată) care își desfășoară o activitate permisă de lege în schimbul căreia este remunerată. PFA este o formă juridică simplificată pentru o persoană care este pregătită, adică deține o diplomă de calificare într-un domeniu, care lucrează în respectivul domeniu, de regulă pe cont propriu.

Un PFA este mai mult un tip de întreprindere economică, nu o societate și este mult mai ieftin de înființat și de administrat comparativ cu un SRL. Astfel, dacă te hotărăști să-ți deschizi un PFA trebuie să știi că îți vei putea desfășura activitățile economice individual și vei avea mai puține declarații de depus la ANAF.

Cadru legislativ pentru PFA

Este important de știut că fondatorul este întotdeauna o singură persoană. Ulterior, doar după ce firma a fost înființată, vor putea fi adăugate și alte persoane, cum ar fi soțul sau soția, însă nicidecum persoane străine.

În ceea ce privește costurile de înființare, acestea sunt, cum spuneam, foarte mici, de aproximativ 250 de lei, taxe percepute de Registrul Comerţului, în timp ce cheltuielile cu administrarea sunt și ele mai mici decât în cazul unui SRL.

Similitudini în programele de guvernare: decalogul USR – AUR
Recomandări
Similitudini în programele de guvernare: decalogul USR – AUR

Activitățile realizate în cadrul unui PFA sunt reglementate de prevederile Legii nr. 26/1990 privind Registrul Comerțului cu modificările și completările ulterioare, prin Ordonanța de Urgență nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și intreprinderi familiare (modificată și actualizată) și prin capitolul II din Codul Fiscal, actualizat în ianuarie 2022.

Nu este nevoie de contabil la PFA

Ce mai trebuie reținut este faptul că, pentru un PFA, nu este nevoie să angajezi un contabil autorizat. Contabilitatea o poate ține chiar persoana care a înființat firma și asta pentru că la ANAF trebuie depuse doar câteva declarații. Totodată, un PFA poate să aibă angajați.

Conform datelor ONRC, în România existau, la finalul anului 2022, peste 430.000 de PFA-uri active. Din totalul PFA-urilor existente la nivel național, 60% erau deținute de bărbați și 40% de către femei. Cele mai multe PFA-uri active se află București (aproximativ 33.900).

Ce obligații are o PFA

Un plus mare este faptul că firmele care sunt pe PFA pot scoate mult mai ușor bani din firmă, fără să fie nevoie să noteze anul în documentele oficiale. Mai mult decât atât, procesul de desfiinţare a unui PFA presupune o serie de costuri mai mici și este mai simplu decât în cazul unui SRL.

Hoție la Castelul Peleș. Casa Regală și statul român, furați de rețeaua angajaților prin metoda biletelor revândute
Recomandări
Hoție la Castelul Peleș. Casa Regală și statul român, furați de rețeaua angajaților prin metoda biletelor revândute

O persoană care deține un PFA are doar trei obligații către bugetul de stat. Vorbim aico despre impozitul pe venitul net de 16%, cota de 5,5% din venitul brut pentru sănătate (CASS) şi cota de 31,3% din venitul lunar declarat de asigurat care reprezintă contribuţii la sitemul de pensii CAS.

Totodată, la PFA ai două regimuri fiscale. Primul este sistemul real, în care ai taxe cuprinse între 30-42% din profit, apoi norma de venit, care constă în achitarea unei sume fixe la stat și care este cuprinsă între 400 și 900 de lei/lună. Aceasta depinde în funcție de tipul de activitate și de sediul firmei.

Cei care dețin un PFA trebuie să știe că această formă juridică de organizare prezintă și un mic dezavantaj. Pentru a putea avea un PFA este obligatoriu să se depună anumite documente care atestă pregătirea profesională a celui care solicită: cărți de muncă, atestate, diplome cu experiență, etc. Pentru desființarea unui PFA vei plăti aproximativ 600 de lei.

Ce este un SRL (Societate cu Răspundere Limitată)

Un SRL (Societate cu Răspundere Limitată) este o firmă, mai exact o entitate economică diferită de persoana sau de persoanele care o înființează și/sau o conduc. În acest caz vorbim despre o persoană juridică, iar asociații răspund de obligațiile lor în limita capitalului social.

O astfel de formă juridică poate avea până la 50 de fondatori, între aceștia numărându-se și asociați și administratori. După cum sugerează și denumirea, un SRL are o răspundere limitată în fața proprietarilor și a legii și reprezintă o combinație între un parteneriat și elemente comune unei corporații.

Spre deosebire de o Persoană Fizică Autorizată, într-un SRL, contabilitatea este mult mai complicată, fiind nevoie de serviciile unui contabil specializat. La ANAF, o firmă care deține SRL poate fi înregistrată ca microîntreprindere, ceea ce este mai avantajos. La această oră, în România există peste 1,1 milioane de firme de tip SRL.

Cadru legislativ pentru SRL

Un mare avantaj al SRL-ului este acela că poți desfășura orice tip de activități dorești, nefiind obligatorie depunerea unor documente care să ateste pregătirea şi experienţa profesională a fondatorilor firmei în domeniul ales, așa cum se întâmplă în cazul PFA-ului. În același timp, nu există limite în vederea desfășurării mai multor activități economice din domenii diferite, ceea ce înseamnă că se pot alege mai multe coduri CAEN.

Înființarea și funcționarea unui SRL este reglementată de Legea nr. 31/1990 privind societățile, actualizată și modificată (cea mai recentă actualizare este Legea nr. 102/2020). Documentele oficiale prevăd numărul maxim de asociați, precizează că, în cazul insolvenței, asociații sunt răspunzători doar cu patrimoniul firmei. Deci, cu alte cuvinte, nu se vor lua în calcul bunurile proprietate privată.

În cazul în care un SRL este deținut doar de o persoană, adică există un asociat unic, acesteia i se conferi toate drepturile și obligațiile care revin Adunării Generale a Asociaților (AGA).

Ce obligații are un SRL

Făcând din nou o paralelă cu un PFA, trebuie să spunem că în cazul unui SRL trebuie să se depună mai multe declarații. De asemenea, pentru a putea scoate banii din firmă, este nevoie să se plătească un impozit pe dividente, care este în cuantum de 5% din suma care urmează să fie scoasă din firmă.

Mergând mai departe, trebuie spus că, în cazul unei Societăți cu Răspundere Limitată, există tot două regimuri fiscale, la fel ca la un PFA. Dacă avem de-a face cu o microintreprindere taxele sunt cuprinse între 1 și 3% din venit. Dacă există cel puțin un angajat, această cotă este de 1%. În situația în care există impozit pe profit atunci va trebui să se achite 16% din profit.

De asemenea, dacă SRL-ul are o serie de datorii, răspunderea fiecărui asociat în parte va fi limitată la capitalul social pe care l-a depus în momentul înfiinţării societății. Pe de altă parte, SRL-urile pot lua parte la licitații publice sau private.

Așa cum precizam anterior, dacă un PFA nu este obligat să angajeze un contabil specializat, la un SRL este nevoie de serviciile acestuia, iar contabilitatea costă minimum 300 de lei în fiecare lună.

Ce trebuie să mai știi despre PFA și SRL

Dacă dorești să deschizi o firmă este nevoie să ții cont și de alte aspecte importante care te vor ajuta să iei decizia privind deschiderea unui SRL sau a unui PFA, și anume:

  • în cazul unui PFA, proprietarii firmei răspund în caz de insolvenţă cu averea proprie. Asociaţii în cadrul unui SRL răspund doar cu patrimoniul înregistrat al companiei, notază site-ul ViațadeFreelancer.ro.
  • într-un SRL, numărul de asociaţi este limitat la 50, însă o persoană fizică sau juridică poate să fie asociat unic.
  • când faci achiziții în cadrul firmei trebuie să ai grijă să ceri factură fiscală ca să treci cheltuiala în contabilitate. De asemenea, contabilul îți va spune când trebuie să ceri bon fiscal și când nu sau când poți trece cheltuiala și fără să ai factură fiscală.
  • La PFA pur și simplu scoți bani din cont și îi cheltuiești, în timp ce la SRL îți dai dividende ca asociat și le pui în contul tău personal, iar de aici poți să faci ce vrei cu banii. În SRL, orice cheltuială trebuie justificată.
  • Un SRL care are angajați va mai plăti pe lângă salariul net și contribuțiile din sarcina angajatului (CAS, CASS, impozit), dar și contribuția din sarcina angajatorului (CAM). CAS este contribuția individuală de asigurari sociale și este 25%, CASS este contribuția de asigurări sociale de sănătate și este 10%, iar impozitul este de 10%. În schimb, CAM este contribuția asiguratorie pentru muncă și are o cotă de 2,25%.

Citește și:  Vrei să-ți închizi PFA-ul? Iată cum cum trebuie să procedezi

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (1)

Frasin18   •   12.07.2023, 19:55

Cum se poate sa postați asa ceva ? Când ați verificat ultima data cadrul legal pentru SRL și PFA? Vorbiți tâmpenii. Nu exista asa ceva! Distribuiți doar informații false.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câtă influență va avea Elon Musk în al doilea mandat de președinte al lui Trump: ”Multă! A apărut și în poza de familie”
Știrileprotv.ro
Câtă influență va avea Elon Musk în al doilea mandat de președinte al lui Trump: ”Multă! A apărut și în poza de familie”
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Orașul în care trăiesc cei mai mulți milionari. Numărul lor a trecut de 700
FANATIK.RO
Orașul în care trăiesc cei mai mulți milionari. Numărul lor a trecut de 700
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
GSP.RO
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
Regulile de la care Raluca Bădulescu nu se abate niciodată. De ce nu își serbează ziua de naștere, nu poartă ceas și nu are vreodată portofel la ea
Elle.ro
Regulile de la care Raluca Bădulescu nu se abate niciodată. De ce nu își serbează ziua de naștere, nu poartă ceas și nu are vreodată portofel la ea
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Unica.ro
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
"Un nenorocit de om, cum să facă aşa ceva". Filmul teribilului accident din Suceava, soldat cu cinci morţi. Trei familii înlăcrimate se pregătesc de înmormântare
Observatornews.ro
"Un nenorocit de om, cum să facă aşa ceva". Filmul teribilului accident din Suceava, soldat cu cinci morţi. Trei familii înlăcrimate se pregătesc de înmormântare
Horoscop 11 noiembrie 2024. Taurilor li se potrivește de minune invitația acestei zile la muncă și refuz al plăcerilor iluzorii
HOROSCOP
Horoscop 11 noiembrie 2024. Taurilor li se potrivește de minune invitația acestei zile la muncă și refuz al plăcerilor iluzorii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI