În acelaşi timp, 3.605 de cazuri de coronavirus au fost raportate de Ministerul Sănătăţii luni, 2 ianuarie, pentru săptămâna 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, cu 173 mai multe față de precedentul bilanț.

Deşi numărul cazurilor de Covid rămâne relativ redus în România, recrudescenţa infectărilor cu coronavirus înregistrată în China a alertat autorităţile din statele Uniuni Europene.

Țări din UE precum Italia, Franța și Spania au impus deja testarea călătorilor care sosesc din China, în condițiile în care această ţară se confruntă cu o creștere abruptă a numărului de infectări, după ce a relaxat măsurile, la capătul a trei ani în care a aplicat o politică dură, de „zero COVID”

Astfel, e important de știut care sunt simptomele care diferențiază infecția cu coronavirus de gripă, răceală sau alergie.

CNN a vorbit cu un specialist, doctorul Greg Poland, profesor și specialist în boli infecțioase la Mayo Clinic, pentru a afla care sunt diferențele între simptomele infecției cu coronavirus și gripă, răceală sau alergie.

Informații importante pentru a-i ajuta pe cetățeni să ia o decizie în funcție de starea lor de sănătate.

Simptome răceală sau alergie:

  • Mâncărime la nas
  • Nas înfundat
  • Strănut

Simptome gripă sau coronavirus:

  • Febră
  • Oboseală
  • Dureri musculare
  • Tuse uscată
  • Durere în gât
  • Simptome care se înrăutățesc

Simptome coronavirus:

  • Dificultate de respirație

Simptome mai puţin tipice pentru coronavirus:

  • Acumulare de mucus în gât
  • Durere de cap
  • Hemoptizie (Eliminare de sânge prin tuse, provocată de o hemoragie a căilor respiratorii, mai ales în cazurile de tuberculoză pulmonară)
  • Diaree

Surse: CDC, Mayo Clinic, Deutsche Welle

Îți curge nasul, îți lăcrimează ochii? Probabil ai o alergie

”Problema cu alergiile sezoniere este că afectează ochii și nasul”, spune Poland pentru CNN.

”Au tendința de a afecta în special nasul și majoritatea simptomelor sunt localizate în zona capului, asta dacă nu apar erupții pe piele”, spune doctorul.

Simptomele de coronavirus și gripă sunt mai degrabă sistemice

Asta înseamnă că afectează întregul corp.

”Gripa și coronavirusul afectează și alte sisteme și tractul respirator inferior. Probabil că nu îți va curge nasul, dar ar putea să te doară gâtul, ai putea tuși sau avea dificultăți respiratorii”, spune doctorul.

Temperatura este importantă. Alergiile nu vor provoca febră, în general. Și nici dificultăți de respirație, asta dacă nu cumva ai alte efecțiuni precum astm.

Simptomele alergiilor sunt recurente

Poland spune că dacă ai mai avut aceleași simptome în urmă cu un an, în aceeași perioadă, probabil că ai alergii sezoniere. În acest caz, un tratament disponibil în farmacii, fără rețetă, este suficient.

Simptomele de gripă sau coronavirus te incapacitează

”Dacă ai gripă sau coronavirus te simți foarte obosit, te dor toate, încât trebuie să stai în pat. Toată lumea ar observa diferența”, spune Poland.

”Alergiile te pot obosi, dar nu așa de mult încât să cauzeze dureri puternice”.

Răceala și gripa ușoară trec de la sine

În cazul unei răceli sau al unei gripe ușoare, simptomele devin mai suportabile cu ajutorul odihnei.

Vârstnicii ar putea să sufere mai mult chiar și în aceste condiții totuși.

Simptomele se agravează în cazul gripei și coronavirusului

Dacă ai gripă sau coronavirus, simptomele s-ar putea agrava chiar când crezi că ar trebui să începi să te simți mai bine. Acesta este un semn clar că trebui să consulți un doctor.

”Un simptom care ar trebui să fie suspect este dificultatea de a respira. Oamenii pot dezvolta pneumonie și de la gripă, deci asistența medicală este oricum necesară”, spune doctorul.

Simptomele inițiale pot fi asemănătoare

Din nefericire, spune Poland, stadiile inițiale ale răcelilor, gripelor sau infecțiilor cu coronavirus pot fi asemănătoare. Mai ales că unele cazuri de gripă sau de infecție cu coronavirus pot da simptome ușoare.

De aceea, este important de știut că, dacă simptomele persistă, este bine să fiți atenți, mai ales dacă sunteți o persoană vulnerabilă – vârstnică, cu afecțiuni cronice.

Infecția cu coronavirus poate fi dedusă din context

Dacă considerați că sunteți infectat cu coronavirus, doctorul ar trebui să vă adreseze niște întrebări:

  • Ați călătorit recent? Unde?
  • Ați avut contact cu cineva care a călătorit?
  • Ați avut contact cu cineva care locuiește într-o zonă unde este un focar de infecție?
  • Locuiți în apropierea unui focar de infecție?

”Dacă sunteți îngrijorat, sunați-vă medicul”, spune Poland. ”Descrieți simptomele și medicul va lua o decizie”, spune acesta.

Ce spune Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA

Într-un tabel cu simptomele răcelii, gripei şi infectării cu coronavirus, întocmit de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, citat de New York Times, tusea este prezentă într-o proporţie ridicată la toate cele trei tipuri de afecţiuni.

Celelalte simptome, structurate pe trei niveluri, redus, moderat, ridicat, sunt alocate astfel:

Răceală – dificultate în respiraţie redusă, oboseală moderată, febră redusă, durere de cap moderată, dureri musculare sau corporale moderate, afectarea gustului sau mirosului redusă, nas înfundat sau curgător ridicat, nivel de strănut ridicat, durere în gât ridicată, senzaţie de vomă sau diaree redusă.

Gripă – dificultate în respiraţie redusă, oboseală ridicată, febră ridicată, durere de cap ridicată, dureri musculare sau corporale ridicate, afectarea gustului sau mirosului scăzută, nas înfundat sau curgător moderat, nivel de strănut moderat, durere în gât moderată, senzaţie de vomă sau diaree moderată.

Covid-19 – dificultate în respiraţie ridicată, oboseală ridicată, febră moderată, durere de cap ridicată, dureri musculare sau corporale moderate, afectarea gustului sau mirosului moderată, nas înfundat sau curgător moderat, nivel de strănut moderat, durere în gât ridicată, senzaţie de vomă sau diaree moderată.

În plus, simptomele gripei apar rapid – adesea la doar o zi după expunerea la o persoană bolnavă – și pot fi resimțite pe tot corpul. Persoanele cu gripă descriu de multe ori că se simt ca și cum ar fi fost lovite de un camion, a explicat Dr. Michal Chang, specialist în boli infecţioase la Memorial Hermann Health System din Houston. În cazul răcelii, simptomele pot apărea după două sau trei zile și sunt mult mai ușoare. În schimb, poate dura în medie cinci zile de la expunerea la coronavirus până la apariția primelor simptome Covid-19, deși variantele mai noi pot duce la o infecție activă la doar trei zile de la expunere.

Vezi şi cum scazi rapid febra dacă nu ai medicamente!

 
 

Urmărește-ne pe Google News