În contextul războiului din Ucraina, Maciej Rybus e un caz care îți sare în ochi din prima clipă. Un polonez contra propriei țări, alegând Rusia, chiar și cu riscul de a pierde tot acasă. Națională, fotbal, legătura cu compatrioții. Și de a declanșa un conflict diplomatic, politic.
Nimic nu l-a făcut să-și schimbe planurile
La 32 de ani, fundașul stânga din Lowicz, un orășel din centrul Poloniei, a fost mereu atras de tot ce înseamnă Rusia. E de aproape un deceniu acolo, e căsătorit cu o rusoaică, Lana Baimatova, are doi copii născuți în Rusia, vorbește rusa și locuiește la Moscova.
Din 2012, a jucat mereu în prima ligă rusă (RPL), cu excepția unui singur sezon, 2016-2017, când evolua în Franța, pentru Lyon. Înainte, timp de patru stagiuni, purtase tricoul lui Terek Groznîi, unde fusese coleg cu Gicu Grozav pe teritoriul dictatorului cecen Ramzan Kadîrov. Între 2017 și 2022, a fost numai la Lokomotiv Moscova. Și nimic nu l-a făcut să-și schimbe planurile. Nici sângeroasa invazie a armatei lui Vladimir Putin.
de meciuri are Maciej Rybus în carieră la echipele de club; a înscris 38 de goluri
Țara natală se opunea. A preferat țara de adopție
În martie, FIFA le-a permis jucătorilor străini să părăsească RPL. Unii au făcut-o, ca protest împotriva politicii expansioniste a Kremlinului și atacării Ucrainei, alții nu. Au continuat să joace la cluburile lor. Rybus a fost în a doua categorie.
Nu doar că nu a plecat. Maciej s-a mutat de la o echipă la alta în același oraș. Capitala Moscova. La sfârșit de contract cu Lokomotiv, a semnat pe doi ani cu Spartak. „Familia e fericită, iar eu mă simt excelent aici”, a spus apărătorul, la prezentarea la clubul alb-roșu. Râdea.
Decizie care a stârnit oprobriul public în Polonia, transformându-l într-un inamic. Țara lui natală se opunea cu duritate Rusiei, dar el a preferat țara de adopție.
Exemplul primarului ucis
Impresarul său, Mariusz Piekarski, a încercat să explice gestul jucătorului. „Un bărbat are multe misiuni în viață, dar, deasupra tuturor, trebuie să-și protejeze familia. Știa că, trăind de multă vreme în Rusia, va fi întâmpinat de un val de ură și critici. Să ne imaginăm că Maciej s-ar fi întors în Polonia. Cunoaștem atitudinea polonezilor față de Rusia. Nu știm ce s-ar fi putut întâmpla. E fotbalist, se duce cu echipa la meciuri, în turnee, cantonamente, iar nevasta și copiii, care vorbesc doar rusă, ar fi rămas singuri. De aceea, a preferat Moscova, unde familia e în siguranță”, a declarat Piekarski pentru presa de la Varșovia.
A dat un exemplu: „Ne amintim tragedia lui Pawel Adamowicz. Nimeni nu e sigur. A urcat pe scenă zâmbitor și nu a mai părăsit-o din cauza acelui nebun”. Se referea la primarul orașului Gdansk, înjunghiat mortal în 2019 la un concert caritabil.
De ce tace jucătorul, de ce nu zice niciun cuvânt despre război? „Uneori, tăcerea e de aur. E sportiv, joacă fotbal. Mai bine să nu comenteze nimic”.
Sunt câteva milioane de refugiați ucraineni în Polonia și Europa. Nu știm ce s-ar fi întâmplat cu soția sa dacă ar fi rămas câteva zile singură, în timp ce Rybus ar fi fost plecat la un meci
Mariusz Piekarski, agentul lui Maciej Rybus
Contestat și șters de pe liste
Hotărârea lui Rybus nu a rămas fără repercusiuni în Polonia. E puternic contestat. Și șters de pe toate listele. Selecționerul Czeslaw Michniewicz a discutat cu el, nu l-a convocat nici pentru meciurile din iunie, în Liga Națiunilor, nu îl va chema nici în toamnă și nu îl va include în lotul pentru Mondialul din Qatar. Internaționalul cu 66 de selecții ratează tocmai turneul final. Motivul lui Michniewicz e limpede.
Subiectul Rybus s-a transformat într-un scandal care a aprins spiritele și în guvern. „Fotbalistul a ales banii și liniștea acasă înaintea respectului Poloniei și a șansei de a juca la echipa națională”, a scris Kamil Bortniczuk, ministrul sportului, pe Twitter.
E ușor pentru selecționer să ia o astfel de decizie. Rybus a fost mereu accidentat la echipa națională, acum e a patra variantă ca fundaș stânga și are aproape 33 de ani.
Zbigniew Boniek, fost mare internațional polonez
„Nu-l mai numiți polonez!”
La Varșovia, toată lumea discuta despre Rybus. Expertul Jaroslaw Wolski analiza situația politică din regiune pentru canalul de YouTube Historia Realna și a fost mult mai vehement și radical: „Dacă există cineva care vrea să alerge cu litera Z pe tricou, felicitări, dar nu-l mai numiți polonez! Dacă își dorește să devină rus, să-l lăsăm! E liberul arbitru. Preferă banii și svastica secolului XXI, are dreptul ăsta. E adult și știe ce face”. Nu a acceptat „siguranța familiei” ca motiv: „E una dintre cele mai stupide explicații auzite vreodată. E important să te poți privi în oglindă dimineața”.
trofee a cucerit Rybus până acum: două cu Legia Varșovia și 4 cu Lokomotiv Moscova
Rușii vor să-i dea cetățenie
La Moscova, s-a dezbătut la fel de mult cazul. Mai ales de către propagandă și mass-media controlată de Putin. Un membru al Dumei de Stat, Dmitri Svișciov, a declarat pentru sports.ru: „E o hotărâre crudă luată de polonezi împotriva unui cetățean de-al lor. Avea argumente serioase de a sta aici”. Și a cerut să i se ofere pașaport rusesc printr-o procedură accelerată.
Alt parlamentar rus, Roman Teriuskov, aflat în Comitetul director al clubului Himki, a vorbit la Match TV de „genocid contra propriului popor, când îți excluzi jucătorii de la națională pentru alegerile lor”. Iar site-ul stoletie.ru crede că „totul e o imensă ipocrizie. Jucătorii, sportivii, nu au nicio legătură cu politica. Rybus a fost pus la zid pentru că a tăcut. Vina lui? Rusia e a doua lui casă. Are familia aici și e bine plătit”.
Nu putem decât să-l susținem pe Rybus. A rămas în Rusia și își vede interesul. Faptul că nu mai e convocat la națională nu e o problemă. Oricum, are deja 32 de ani.
Rinat Bilaletdinov, antrenor rus, fost jucător în campionatul URSS:
„E dificil de ignorat situația lui”
Printre puținii polonezi care nu îl acuză pe Rybus este un fost internațional. „E ciudat pentru Maciej. Toți spun ceva despre el. Înțeleg decizia selecționerului Michniewicz, dar e dificil de ignorat situația lui Rybus. În timp de război, cu soție rusoaică și copii născuți acolo”. Roman Kosecki încearcă să-l înțeleagă. Sugerează și el că, într-o asemenea poveste, familia era la mijloc. Și a ales familia. Nu fotbalul. Nici chiar Polonia.
de partide a jucat fundașul stânga în tricoul naționalei Poloniei (doar două reușite)
Boris Ignatiev, fost selecționer rus
FOTO NATIONALA
Maciej Rybus (dreapta), la naționala Poloniei, într-un meci cu Anglia
FOTO Guliver/GettyImages
FOTO CLUB
Fundașul stânga, sezonul trecut, când juca la Lokomotiv Moscova
FOTO Guliver/GettyImages