In special in acest sezon al racelilor si durerilor puternice in gat pot aparea disfagiile. Disfagia se manifesta acut la vechii suferinzi gastrici, cu aciditate mare, care iau multe antiinflamatoare in timpul racelii, nu beau suficiente lichide cu aceste medicamente si stau in pozitia culcat. Cert e faptul ca trebuie sa va adresati unui specialist gastroenterolog.
Unii pacienti prezinta aceasta senzatie doar la alimentele solide, dar unii nu pot tolera nici lichide. Senzatia nu trebuie confundata cu cea de “nod in gat” care survine in cadrul unor emotii foarte puternice. In cazul acestei manifestari, simptomele chiar se amelioreaza in timpul inghitirii (cum ar fi bautul unui pahar cu apa sau chiar mancare solida).
Disfagia indica o tulburare a motilitatii sau o afectiune organica a regiunilor anatomice din jurul faringelui sau esofagului. In cazul adultilor, cauzele cele mai frecvente sunt refluxul gastro-esofagian, tumori, diverse tulburari neurologice sau musculare care influenteaza muschii scheletici (dermatomiozita, miastenia gravis, Parkinson etc). La copii, mai des sunt incriminate malformatii congenitale ori dobandite (esofagita herpetica de exemplu) sau refluxul gastro-esofagian.
Sunt situatii in care pacientul trebuie spitalizat pentru asigurarea functionalitatii cailor respiratorii superioare, iar in unele cazuri medicii se vad nevoiti sa intervina chirurgical.
Retineti ca factorii de risc pentru aceasta afectiune sunt fumatul, istoricul lung al refluxului gastro-esofagian, consumul regulat de alcool la masa. Consumarea de alimente prea reci sau prea fierbinti poate agrava boala.