Difuzorii de presă din sectorul 3 al Capitalei au ajuns să vândă ziare pe mese din plastic, afară, după ce primăria le-a ridicat chioșcurile „pe motiv că sunt murdare și ocupă prea mult spațiu pe trotuar”, după cum susțin difuzorii de presă că li s-a comunicat.
Potrivit Asociației Patronale a Difuzorilor de Presă, organizație fondată în anul 2001 și din care fac parte aproximativ 100 de firme, în 2016 funcționau în tot Bucureștiul aproape 700 de puncte de presă. În prezent sunt mai puțin de 300 și numărul continuă să scadă.
La nivelul țării s-a scăzut de la aproximativ 5.500 de chioșcuri în 2008 la aproximativ 2.500 de chioșcuri funcționale, conform estimărilor caselor de presă.
Flori, da, ziare, nu
În timp ce în unele intersecții din București sau pe bulevarde întregi se găsesc câte două sau chiar trei florării una lângă alta, pe aceleași bulevarde și în aceleași intersecții nu mai găsești nici un chișoc de unde să-ți cumperi ziarul.
La Piața Bobocica, din Vitan, bucureștenii au de unde alege florile preferate: dacă nu le plac trandafirii de la chioșcul din stânga, pot merge la cel din dreapta, la doi pași de primul. În schimb, singurul chioșc de presă a fost ridicat cu câteva zile în urmă.
Aceeași poveste și pe bulevardul Octavian Goga. În locul chioșcului verde dintre centrul de reîncărcare cartele STB, fostă RATB, și o florărie a rămas doar un spațiu gol, amintirea chioșcului de ziare.
«Așa am ajuns, să vindem ziare pe stradă»
Vidul atinge perfecțiunea la Piața Sălăjan.
Acolo, Mihaela Romanescu a adus o umbrelă și două mese din plastic, pe care și-a întins puținele ziare, reviste și cărți pe care a reușit să le recupereze după ce, în toiul nopții, Primăria Sectorului 3 i-a ridicat chioșcul. Cu tot cu marfă.
De cinci zile suportă frigul de la prima oră a dimineții până seara. Între timp, a venit și ninsoarea.
Aproape îi dau lacrimile când vorbește despre cei 20 de ani de muncă în acest domeniu, arătând către ziarele înșirate în fața ei.
„Așa am ajuns, să vindem ziare pe stradă”, spune Mihaela Romanescu.
În Piața Unirii a rămas un chioșc
Nici într-unul dintre cele mai circulate puncte din întreaga țară, Piața Unirii, nu prea mai ai de unde să-ți cumperi ziare.
Din 20 de chioșcuri câte erau amplasate în zonă urmă cu doi ani, a rămas unul singur, și acela fiind, de fapt, pe spațiul sectorului 4, peste drum de Hotel Horoscop.
Este unul nou, după un model propus de Asociația Patronală a Difuzorilor de Presă și agreat de primărie, după protestele difuzorilor de presă din 2017.
Asociația difuzorilor de presă acuză Primăria Sectorului 3 că vrea pur și simplu să interzică dreptul oamenilor la informație, pentru că, ridicând toate chioșcurile din sector, oamenii nu vor mai avea de unde să cumpere ziarul.
Or, spun ei, este imposibil ca la ora 5.00 dimineața bucureștenii să stea la coadă în fața mallurilor, așteptând să se deschidă ca să-și poată cumpăra ziarele sau revistele.
Primăria Sectorului 3 nu a oferit încă un punct de vedere pe acest subiect.
CITEȘTE ȘI:
Meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. Ninsori, vânt şi ploi în 13 judeţe
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro