Managerul spitalului bucureștean a transmis că unitatea sa nu are centru de vaccinare, iar poliția a deschis o anchetă penală.
Falsificatorii își selectează clienții de pe grupul „CERTIFICAT_COVID19” creat pe aplicația Telegram, considerată una din cele mai sigure aplicații de mesagerie. După ce preiau datele persoanele ale doritorilor, ei le livrează certificate de vaccinare în schimbul sumei de 100 de euro.
Pe aplicație, falsificatorii anunță că fac la comandă certificate de vaccinare fără a te vaccina, iar cine este interesat să obțină un astfel de document este îndemnat să abordeze în privat userul E_Vaccin, un cont care nu este asociat unui nume real și nici unui număr de telefon.
Documentul creat de falsificatori conține antetul Ministerului Sănătății, pare a fi emis din centrul de vaccinare al Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală. În adeverință se atestă că persoana respectivă a fost vaccinată chiar în ziua respectivă cu serul Johnson&Johnson. Atașat este și un document cu cod QR care să poată fi folosit pentru călătorii în străinătate.
„Noi nu avem centru de vaccinare. (…) Noi nu vaccinăm!”, a transmis managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Alexandru Ulici, pentru Digi24.
„Nu pot să fac aprecieri despre aceste gesturi. Sunt incalificabile. Ce se poate spune despre așa ceva? Este o mizerie! Ceea ce fac, în primul rând, dacă obțin un astfel de certificat este cel puțin o contravenție, dacă nu o infracțiune, pentru că este fals în acte. Să încerce să nu eludeze legea, pentru că virusul nu ține seama de hârtie. De fapt, certificatul real de vaccinare îi protejează nu doar pe ei, ci și pe cei din jur”, a completat managerul spitalului bucureștean.
Tot mai multe certificate false
Existența acestor certificate false a fost semnalată miercuri, 25 august, și de
directorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, doctorul Cristian Oancea, Medicul a acuzat că sunt oameni imunizați fictiv, pentru a obține certificate, după ce a observat tot mai mulți pacienți „vaccinați” care ajung la spital cu forme severe de COVID.
„Te duci să-ți faci doza de vaccin, de obicei doză unică și care se aruncă, dar primești certificat de vaccinare. Fenomenul există”, a precizat Cristian Oancea.
Poliția din Timișoara a anunțat că a fost deschis un dosar penal in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual și zădărnicirea combaterii bolilor.
Și ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a afirmat sâmbătă că din ce în ce mai mulți pacienți care apar vaccinați recunosc că nu s-au vaccinat, după ce ajung la spital cu COVID.
Anterior, secretarul de stat Andrei Baciu afirma că ministerul a sesizat organele de cercetare penală în ultimele săptămâni în cazul a 370 de persoane care au încercat să obțină certificate de vaccinare în baza unor adeverințe posibil false.