Printre organizațiile amintite se numără Greenpeace, care a protestat recent față de proiectul de extragere a gazelor naturale din zăcământul Neptun Deep, din Marea Neagră.

Greenpeace se opune și realizării reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă.

Ministrul a solicitat DIICOT să verifice dacă aceste ONG-uri de mediu care se opun dezvoltării unor proiecte energetice au legături cu Federația Rusă, conform sursei citate.

„Sabotaj sistematic” la terminarea hidrocentralelor

Anterior, în data de 6 septembrie, Burduja a declarat că o serie de organizaţii de mediu fac un „sabotaj sistematic” al hidrocentralelor, deşi s-au cheltuit miliarde de euro în aceste proiecte, potrivit News.ro.

„În România am investit miliarde de euro în proiecte hidroenergetice, deci în hidrocentrale, care sunt finalizate între 70 şi 98% şi pe care nu putem să le terminăm. De ce? Păi lipsă de voinţă şi mai e un aspect important, sabotajul sistematic, instrumentat de două-trei organizaţii neguvernamentale, finanţate nu ştiu de unde, dar cu avocaţi foarte buni”, a declatat, la Antena 3, ministrul energiei.

Sebastian Burduja afirmă că aceste organizaţii „contestă fiecare etapă: aviz de mediu, autorizaţie de construire”.

„Tot ce vă puteţi imagina sub soare, găsesc specii de care nu a auzit nimeni, niciodată. Şi noi nu reuşim să le terminăm, an după an”, a adăugat ministrul.

La acel moment se referea la mai multe proiecte ale Hidroelectrica, precum hidrocentrala de la Bumbești pe Jiu, Răstolița sau Pașcani.

Greenpeace acuză comportamente ca în Rusia

Organizația Greenpeace îl acuză pe Burduja că acționează nedemocratic și acuză practici similare cu cele din Rusia, unde Greenpeace a fost interzisă.

„Nu este oare un act nedemocratic ca un ministru să încerce să se folosească organele de urmărire penală cu scopul de a intimida organizații ale societății civile care apără drepturile fundamentale la sănătate și un mediu curat?”, arată organizația.

„Asemeni Federației Ruse, care a clasificat Greenpeace ca «organizație indezirabilă», miniștri din România, în loc să susțină dialogul, democrația și alegerile libere, au găsit o nouă modalitate de a le pune pumnul în gură organizațiilor de mediu. Face parte dintr-o tendință în creștere a corporațiilor și guvernelor de a zdrobi protestele pașnice și vocile critice – folosind legi draconice, procese abuzive sau chiar plângeri penale pentru a-i intimida pe aceștia. Este o încercare de a reduce la tăcere oamenii cei mai afectați de criza climatică”, punctează ONG-ul.

Ce spune Burduja

Burduja a spus la rândul său că, dacă există dosar penal, atunci „va oferi tot concursul organelor de urmărire penală în scopul aflării adevărului și a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate”.

„Ministerul Energiei depune toate diligențele, prin orice mijloace legale, pentru deblocarea şi/sau accelerarea tuturor proiectelor de investiții în infrastructura energetică a României, în vederea îndeplinirii Programului de guvernare și a Strategiei Energetice a României”, spune Burduja.

Contestații la Complexul Energetic Oltenia

O altă organizație care se opune unor proiecte energetice este Bankwatch, care a contestat în 2020 la Comisia Europeană ajutoarele de stat acordate Complexului Energetic Oltenia. La acel moment era vorba de exproprierile pentru o serie de cariere, pe care organizația le categorisea drept ajutoare de stat ilegale.

În 2015, Bankwatch a cerut și anularea autorizației de mediu pentru termocentrala Turceni.

Castorii, liliecii și gândacii de pe autostrăzi

Similar, construirea unor tronsoane de autostradă a fost la rândul ei blocată în mai multe rânduri după ce au fost descoperiți castori sau lilieci, iar pentru altele au fost realizate tuneluri prin care urșii să treacă în siguranță, conform Hotnews.

Este vorba de autostrada Lugoj-Deva, în vreme ce pe autostrada Sibiu-Pitești a fost găsită o specie de gândac croitor, care a suspendat finanțarea europeană a lucrărilor, conform Adevărul.

Urmărește-ne pe Google News