UPDATE 5 iulie, ora 14.20: Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, 5 iulie, că ancheta în dosarul exploatării persoanelor cu dizabilităţi în trei azile din localitatea Voluntari a fost una „complexă” şi a durat „ani de zile”.
„A fost o anchetă complexă, a durat ani de zile, dacă nu mă înşel, şi un astfel de probatoriu nu e uşor de strâns. O intervenţie pripită a poliţiştilor, înainte de a strânge suficient probatoriu încât să asigure o inculpare cu succes, poate conduce la compromiterea cazurilor. Întotdeauna există această tensiune între nevoia de a interveni mai rapid, dar, în acelaşi timp, de a asigura toate probele, astfel încât mai târziu dosarul să nu se prăbuşească literalmente din punct de vedere juridic în instanţă”, a declarat Cătălin Predoiu.
UPDATE 5 iulie 07.15: 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile.
„24 de inculpaţi au fost reţinuţi, iar faţă de doi s-a dispus măsura controlului judiciar”, a anunţat, miercuri dimineaţă, DIICOT.
UPDATE 13.05: Peste 100 de vârstnici au fost afectați de condițiile inumane din cele trei centre vizate de perchezițiile efectuate astăzi de către Poliția Română și DIICOT.
„Oamenii au fost exploatați prin constrângere și violență, prin muncă neremunerată, erau lăsați flămânzi și supuși unor tratamente degradante și inumane”, a precizat comisar-șef de poliție Georgian Drăgan într-o declarație de presă.
Unii dintre aceștia au fost direcționați spre spitale din București pentru investigații medicale.
„56 de persoane au fost deja transportate la unitățile medicale de pe raza municipiului Bucuresti, iar 4 au nevoie de continuarea tratamentului și au rămas internate”, a transmis căpitan de poliție Bogdan Toma din cadrul IGSU în cadrul declarației de presă.
De asemenea, pompierii SMURD și medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD Floreasca se află la locațiile vizate de percheziții pentru a oferi îngriji medicale celor afectați.
***
Investigațiile Buletin de București și Centrul de Investigații Media au fost publicate și în Libertatea în două episoade. În primul episod al investigației, reporterii arătau cum un ONG înființat de cei doi apropiați ai Gabrielei Firea primește 30.000 de euro lunar de la primăria lui Robert Negoiță, pentru a îngriji persoane cu dizabilități fizice și psihice într-un centru situat în Pipera, Voluntari, fără să le ofere însă servicii medicale de bază.
Acesta este Centrul „Armonia” al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, în spatele căruia se află Ligia Enache și Ștefan Godei, apropiați ai cuplului Pandele-Firea. Ministerul Familiei a transmis însă că acea consilieră, Ligia Enache, a demisionat în martie 2022, iar Firea nu are nicio legătură și nicio informații despre acest caz, singura relație dintre cele două fiind de „prietenie și colegialitate”.
Al doilea episod arată ce se întâmplă în celălalt centru al asociației, „Armonia”, situat în comuna Afumați, unde 32 de beneficiari trăiesc în condiții mizere. Reprezentanții DGASPC Ilfov spun însă că beneficiarii mai bine stau aici „decât să doarmă pe stradă”.
În aceste investigații, reporterii arătau că persoanele internate în aceste centre nu aveau nici cele mai mici condiții de igienă, nu primeau tratament medicamentos pentru afecțiunile de care sufereau și primeau mâncare de proastă calitate.
26 de suspecți, audiați la DIICOT
Procurorii DIICOT precizează că vizate de percheziițiile de marți sunt două grupări infracționare care, începând din noiembrie 2020, acționau în vederea „exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile”, potrivit unui comunicat de presă.
Concret, procurorii transmis că persoanele internate în aceste centre, vârstnice și fără capacitate de a se îngriji singure, erau supuse la tratamente inumane și degrante, erau obligate să muncească fără a primi bani, erau bătute și nu primeau hrană și medicamente.
Pentru 26 de suspecți au fost emise mandate de aducere, urmând a fi audiați la sediul DIICOT. De asemenea, vor fi audiați 15 martori.
Suspecții sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare. Prejudiciul total estimat de procurori este de 5,2 milioane de lei.
Citește integral cele două episoade:
Al doilea episod: Lagărele Cristinei: vârstnici bătuți, lăsați în fecale și cu răni până la os. Condițiile inumane dintr-un centru social din Voluntari
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
bozo76 • 05.07.2023, 05:26
Poate e o idee foarte buna sa listati aceste azile la care s-a facut control. Am fost si eu la 2 in Otopeni in ultimele 6 luni. Si mi s-au parut ok.
nasty1 • 04.07.2023, 19:28
Toti cei care conduc lagarul asta de exterminare din Voluntari ***. Acum, dupa ce s-a aflat despre atrocitatile astea a inceput o campanie de distragere a atentiei de la mizeriile astea pesediste.
Acest comentariu a fost moderat pentru: calomnie.