Procurorii DIICOT au decis să claseze o parte din dosarul deschis împotriva a patru jurnaliști de la Newsweek și Libertatea după o plângere făcută de primarul sectorului 4, Daniel Băluță. Mai precis, pentru una dintre acuzațiile formulate de Băluță.

„Materialul probator administrat a infirmat existența unui grup infracțional organizat”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT dat publicității joi.

În același timp, DIICOT anunță „disjungerea cauzei sub aspectul pretinsei comiteri a infracțiunii de șantaj” și „declinarea competenței de efectuare/supraveghere a urmăririi penale, în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București”. Și asta pentru că, susțin procurorii DIICOT, în absența existenței grupului infracțional organizat, aceștia nu au în competență să cerceteze o presupusă faptă de șantaj.

Organizațiile care apără drepturilor jurnaliștilor: „Lăsați presa să-și facă treaba!

Audierea jurnaliștilor în luna mai la DIICOT în urma plângerii lui Daniel Băluță a stârnit reacția mai multor organizații care apără drepturile jurnaliștilor.

Una dintre acestea, Committee to Protect Journalists (Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor), cu sediul la New York, lansa un semnal de alarmă cu privire la situația din România, subliniind că într-o justiție independentă de politic, jurnaliștii, ca orice cetățeni, nu sunt investigați pentru articolele pe care le scriu. „Procurorii români îi interoghează pe angajații Newsweek și Libertatea cu privire la faptul că au raportat corupția”, susținea organizația americană.

„Autoritățile române trebuie să înceteze convocarea jurnaliștilor pentru interogare cu privire la munca lor, iar oficialii locali nu ar trebui să depună plângeri penale împotriva presei”, adăuga CPJ.

Autoritățile române ar trebui să renunțe la investigațiile pentru articole la adresa angajaților Libertatea și Newsweek România, iar oficialii ar trebui să se abțină în a încerca să controleze presa și să o hărțuiască pentru că își face treaba”, afirma Gulnoza Said, coordonatorul pe Europa și Asia al CPJ.

Alte două organizații, ActiveWatch și Reporteri fără frontiere, au cerut o anchetă internă la DIICOT pentru a fi verificat modul în care acest dosar a fost instrumentat. Ulterior, publicația Rise Project a dezvăluit că procurorul Edi Oprea care a investigat acuzațiile lui Daniel Băluță este soțul unei avocate, Simona Mihaela Oprea, cea care l-a apărat într-un proces pe Marian Goleac, fost coleg de listă PSD cu Daniel Băluță la alegerile locale din 2020 și un apropiat al acestuia, după cum au relatat jurnaliștii reclamați de edil în ultimii ani.

O altă reacție în acest caz a venit de la șefa organizației nonguvernamentale România Curată, Alina Mungiu-Pippidi, cea care, într-un articol de opinie publicat în ziarul Adevărul, scria că primarul Băluță ar trebui să renunțe la plângerea de la DIICOT și să se adreseze unei instanțe civile, dacă se simte lezat de articolele din presă.

Președintele Parlamentului European: „Presa trebuie să fie liberă mereu”

O pledoarie în favoarea presei libere a făcut miercuri și președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, în cadrul ceremoniei în care filmul „Colectiv” al regizorului Alexander Nanau a primit distincția Lux Audience Award, obținând votul atât al publicului, cât și al europarlamentarilor din 27 de state.

”Colectiv, regizat de Alexandru Nanau, este o mărturie extraordinară a importanței jurnalismului de investigație, a libertății, a independenței, a expresiei că presa trebuie să fie liberă. Mereu”, a spus Sassoli.

Citește și „Conducerea DIICOT a fost anunțată din interior că procurorul Oprea vrea să facă un dosar-spectacol din plângerea lui Băluță”

Explicații pentru public. De ce suntem o țintă ca jurnaliști de investigație și cum am procedat

 
 

Urmărește-ne pe Google News