Potrivit statisticilor în domeniu, notează procurorii DIICOT, 82% din victime sunt de sex masculin, dintre care 98% adulți, vulnerabilitatea victimelor provenite din mediu rural fiind confirmată de statistică pentru 62% din cazuri.
Statistic, vârsta vulnerabilă la traficul prin muncă este cuprinsă între 26-40 ani, cele mai multe dintre victimele identificate având finalizate studiile gimnaziale, se mai arată în lucrarea procurorilor.
Când muncim forțați
„Precizăm că muncă forțată este atunci când o persoană începe sau asigură un serviciu împotriva voinței sale și nu poate pleca fără a fi penalizată sau amenințată cu o pedeapsă anume. Munca forțată este o încălcare serioasă a drepturilor omului”, mai notează procurorii de la crimă organizată.
Ei mai arată că „exploatarea prin muncă se caracterizează prin: durata exagerată a timpului de lucru, munca suplimentară, muncă de noapte, lipsa repausului săptămânal, prestarea de activitate în zilele de sărbătoare legală, interzicerea sau împiedicarea revenirii la domiciliu, neplata salariului, îndatorarea imaginară și acuzarea «angajaților» de producerea oricărei pagube” sau alte asemenea exemple.
Procurorii DIICOT amintesc de o decizie a judecătorilor instanței supreme prin care s-a statuat că, „prin exploatarea unei persoane se înțelege supunerea la executarea unei munci sau îndeplinirea de servicii, în mod forțat”.
„Supunerea unei persoane la executarea unei munci pentru o durată mai mare de 12 ore/zi, în condiții grele, sub supraveghere continuă, directă sau prin interpuși, în condițiile în care actele de identitate ale persoanelor vătămate au fost reținute de administratorii fermei/stânei, afectându-le libertatea de mișcare și posibilitatea de a se întoarce la domicilii, îndatorând persoanele vătămate cu orice pagubă/pierdere suferită de administratorii fermei/stânei, întrunește cerințele exploatării unei persoane prin supunerea la executarea unei munci în mod forțat în sensul dispozițiilor art.182 lit. a) Cod penal”, se mai arată în documentul Direcției.
Caz de scalvie la stână
În 19 octombrie procurorii DIICOT Galați au reținut doi bărbați acuzați de trafic de persoane în sensul exploatării prin muncă.
Aceștia sunt acuzați că au recrutat, transportat, transferat, adăpostit și primit cinci persoane vătămate majore, cu vârste cuprinse între 40 și 50 ani, pe care, prin inducere în eroare, le-au exploatat prin supunerea la muncă la stână.
Cei doi bărbați au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, mandatele fiind emise de un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Galați.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată a instanța superioară.