„Faţă de proiectul de lege analizat am apreciat necesar să accentuăm că, în opinia noastră, modificările legislative propuse, dacă vor fi adoptate în cele din urmă în forma conţinută în proiect, nu vor fi de natură să satisfacă exigenţele implementării Directivei 2014/42/UE A Parlamentului European şi a Consiliului, cu privire la instituţia confiscării extinse, fiind introduse limitări si condiţionări suplimentare faţă de standardele UE în materie”, spun procurorii DIICOT.
DIICOT arată că întreaga reglementare naţională privind confiscarea produsului infracţiunii, consacrată în principal în prevederile legate de „confiscarea specială” şi „confiscarea extinsă”, aşa cum sunt acestea reglementate în Codul penal si Codul de procedură penală în vigoare, reclamă o intervenţie legislativă cuprinzătoare.
Reprezentanţii DIICOT mai precizează că au înaintat, joi, Ministerului Justiţiei observaţiile si propunerile formulate cu privire la proiectul legislativ.
Și Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie susţinea, miercuri, că în proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală Ministerul Justiţiei face propuneri oportune şi în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
„În urma analizei şi studiului proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, precum şi pentru completarea articolului 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, Ministerul Public apreciază propunerile făcute de Ministerul Justiţiei ca fiind oportune şi în acord cu deciziile Curţii Constituţionale”, a anunţat Ministerul Public.
Ministrul Justiției a trimis la CSM, PÎCCJ, DNA şi DIICOT proiectul de modificare a Codurilor penale puse în acord cu deciziile CCR.
„Este vorba de legea de modificare a Codului penal şi de procedură penală pentru punerea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale, dar şi transpunerea unei directive din 2014 privind confiscarea extinsă. În cazul directivei era depăşit termenul de transpunere, ne-a notificat Comisia şi ne-a băgat în procedură prealabilă de infringement”, a precizat Tudorel Toader,