Dintre dosarele DIICOT, 288 sunt în faza de urmărire penală, iar alte 317 sunt în camera preliminară sau în faza de judecată. Ele cumulează un prejudiciu total, rezultat prin comiterea infracțiunilor, de peste un miliard de euro, scrie G4 Media.
La finele lunii octombrie, după publicarea deciziei ÎCCJ, și DNA a transmis că pot fi afectate de această decizie 557 de dosare, cu prejudiciu estimat la 1,2 miliarde euro. Printre numele grele de inculpați care pot scăpa de condamnare sau de acuzaţii, în urma prescrierii faptelor, se numără Elena Udrea, Ioana Băsescu, Bogdan Olteanu sau Mihai Chirica, dar lista este mult mai lungă.
Prejudiciul cumulat din dosarele DIICOT și DNA, 1.162 la număr, este de peste 2,2 miliarde de euro.
Instanța Supremă a statuat, la finalul lunii octombrie, că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.
Conform acestora, Înalta Curte a stabilit că cel puțin din 2018 până în iunie 2022 nu a existat în Codul Penal posibilitatea întreruperii termenului de prescripție, ceea ce duce la închiderea multor dosare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Liliana60 • 14.11.2022, 21:29
Modul in care procurorii "calculeaza" prejudiciul este absolut discutabil ,fapt constatat in multe cazuri de catre instante....asa ca vehicularea acestor cifre uriase este mai mult o chestiune de imagine.