Mai precis, procurorii au suspectat că a existat o „cârtiță” în acel caz și au început cercetările imediat după perchezițiile făcute în iunie la membrii clanului.

Mai este percheziționată şi locuința ofițerului, unde procurorii au indicii că există și alte probe care să ateste acuzațiile pe care i le aduc polițistului de la BCCO.

În acest caz, procurorii DIICOT de la Structura Centrală au dispus extinderea cercetărilor penale faţă de un suspect, ofiţer de poliţie, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două fapte de favorizare a făptuitorului.

Discuții penale cu „informatorul”

În sarcina polițistului, spun sursele citate, s-a reținut că în 25 martie, în cadrul unor discuții telefonice purtate cu Oane Bogdan Dumitru, inculpat în dosarul „clanului maneliștilor”, acesta din urmă i-a spus polițistului că, în noaptea precedentă, a participat la comiterea unei infracțiuni în dauna unei persoane de la care a sustras șapte baxuri cu țigări de contrabandă, transportate în cursul aceleiași nopți la un apartament situat în București.

Toate aceste convorbiri au fost purtate de ofițerul de poliție sub aparența furnizării, de către inculpat, a unor informații despre infracțiuni comise de persoane din anturajul său, cel din urmă acționând ca un veritabil ”colaborator” al ofițerului de poliție.

Pentru toate aceste activități, polițistul nu a avut autorizarea de la procuror, așa cum prevăd normele legale.

Deși bărbatul i-a spus textual ofițerului de poliție că a participat, alături de alte persoane, la comiterea acestei infracțiuni, polițistul, cu încălcarea dispozițiilor legale, nu a constatat săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și contrabandă, în forma asimilată și a împiedicat astfel tragerea la răspundere penală a autorului faptei.

Sfaturi interne pentru „cauze” externe

La trei luni după această discuție, spun sursele citate, polițistul a recidivat. În 29 iunie 2017, după ce în dosarul „clanului maneliștilor” procurorii DIICOT au descins peste gruparea lui Paul Iova zis ”Ion Petrișor”, ofițerul de poliție a discutat din nou cu Oane Bogdan Dumitru.

De această dată, bărbatul nu mai era în țară, ci pe teritoriul Republicii Elene, iar polițistul i-a povestit despre descinderile efectuate și l-a asigurat că se va interesa despre calitatea procesuală a sa din dosarul clanului.

Acționând din nou ”la adăpostul” primirii de informații de la ”sursa” sa, ofițerul de poliție l-a sfătuit pe Dumitru, în mod voalat, să nu revină în țară, până la momentul în care va afla, cu exactitate, stadiul urmăririi penale derulate împotriva celui din urmă, toate acțiunile sale fiind de natură să împiedice urmărirea penală a inculpatului.

Pe cine a protejat polițistul

În dosarul lui Paul Iova și al grupării sale, procurorii DIICOT arată că Oane Bogdan Dumitru, zis Bodi, în cursul lunii mai 2016, împreună cu Iova, Aurel Iova zis „Ghiniţă” și Cristian Marius Dumitrescu zis „Buze”, a inițiat și constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și pe care l-au sprijinit apoi și alte persoane, în vederea comiterii în principal a infracțiunii de șantaj.

Începând cu toamna anului 2016, scopul și componența grupului au fost diversificate, fiind planificată comiterea unor noi infracțiuni (contrabandă, contrabandă asimilată, trafic de migranţi și alte infracțiuni contra patrimoniului) și atrase, în cadrul grupării, și alte persoane, care au sprijinit activitatea acesteia prin contribuții permanente sau intermitente, scopul final fiind subsumat obținerii unor foloase materiale.

Bogdan Dumitru este acuzat în dosar că, începând cu luna mai 2016, împreună cu Aurel și Paul Iova și Dumitrescu, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane, pe care a amenințat-o cu acte de violență îndreptate împotriva familiei și bunurilor sale, precum și cu darea în vileag a unor înregistrări compromițătoare.

Dumitru voia să obțină de la aceasta o sumă de bani, iar pentru asta, împreună cu ceilalţi trei, a realizat acțiuni concertate de intimidare a acelei persoane, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, distrugeri aduse autovehiculelor și agresarea câinilor de pază ai acesteia.

După ce a fost supusă la aceste presiuni psihice și fizice, în decembrie 2016, persoana agresată le-a dat membrilor grupării 2.400 de euro, sumă ce le-a fost plătită în două tranșe, în cursul aceleiași zile.

Familie urmărită pentru 1.200 de lei

Începând din februarie 2017, Dumitru, Aurel Iova și Cristian Dumitrescu au continuat hărțuirea victimei, pentru a obţine noi foloase patrimoniale.

Cei trei au reluat activitatea de monitorizare a persoanei vătămate, de urmărire și de contactare repetată a membrilor familiei sale, reușind și în acest caz înfrângerea libertății sale de voință și determinarea acesteia să le remită o nouă sumă de bani, respectiv 1.200 de lei.

O altă faptă comisă cu participarea celui căruia polițistul îi dădea informații a fost în dimineața zilei de 5 decembrie 2016, când Dumitru, împreună cu șeful grupului și alte persoane, declinându-și calitatea de polițiști și folosindu-se de o legitimație care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism.

Aceștia știau că în interiorul maşinii se află țigări provenite din contrabandă, astfel că au furat autovehicului, prin acte de violență fizică exercitate asupra ocupanților acestuia.

Autovehiculul a fost abandonat în cursul aceleiași zile pe Calea Giuleşti, după ce membrii grupării au furat din el cele 50 de baxuri de țigări, deținute nelegal de către persoanele vătămate.

Dumitru mai figurează în evidența dosarului de crimă organizată care privește gruparea „clanul maneliștilor” cu două participații, în rol de „paznic”, la fapte de furt din locuințe.

Arestat în lipsă

Pentru toate aceste fapte, procurorii DIICOT au cerut în 11 august instanței de judecată luarea măsurii arestării preventive în lipsă faţă de Bogdan Oane Dumitru, după ce au constatat că acesta se sustrage de la urmărirea penală. Judecătorul de drepturi și libertăți a admis propunerea și a emis pe numele bărbatului un mandat de arestare preventivă în lipsă.

Pentru a prinde „cârtița” care este posibil să-l fi învățat pe Dumitru să fugă la timp din țară, procurorii s-au bazat pe proprii specialiști de la Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT.


REPORTAJ/ Dalina, copilul care s-a luat la trântă cu viața. Mama a abandonat-o în mâinile unui tată alcoolic: ”Să nu mă priviți cu milă!” | FOTO

 
 

Urmărește-ne pe Google News