DIICOT, structură sesizată după ce autoarea de origine română, Maria Feticu, a dus Ambasadei Olandei din România presupusul tablou de Picasso găsit la rădăcina unui copac din Tulcea, a început urmărirea penală in rem în acest caz.
Tabloul de Picasso „Tête dArlequin”, găsit îngropat lângă un copac din Tulcea, ar fi o copie și descoperirea lui face parte dintr-o farsă pusă la cale de doi producători de teatru din Belgia. Aceștia și-au anunțat victimele printr-un mail că ceea ce au găsit era doar o copie a operei în valoare de 800.000 de euro.
Producătorii belgieni au îngropat la sfârşitul lunii o copie a picturii „Cap de Arlechin” în apropiere de Tulcea, apoi au trimis șase scrisori anonime, trei în România și trei în Olanda. Dintre cele șase victime, doar scriitoarea Mira Feticu a căzut în capcană și a mers în căutarea presupusei opere de artă, furată împreună cu alte capodopere acum şapte ani de la un muzeu din Rotterdam.
Șapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din Muzeul Kunsthal, din Rotterdam, în dimineața zilei 16 octombrie 2012, în jurul orei 03:00.
Autorii „jafului secolului” au fost românii Radu Dogaru și Eugen Darie, complicele său. Aceștia au fost condamnați la șase ani și opt luni de închisoare. La jaf a participat și Adrian Procop, iar ulterior au fost ajutați ulterior și de Alexandru Bitu, Petre Condrat și mama lui Radu Dogaru, Olga.