În acest interval de timp vor fi soluţionate doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative ce nu suportă amânare, se precizează într-un comunicat transmis DIICOT.
Adunarea generală a procurorilor din cadrul DIICOT a decis, cu 221 de voturi din 231 de procurori, să suspende activitatea zilnic. Procurorii DIICOT protestează astfel față de modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, a înțeles să adopte a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanță de urgență, a „legilor justiției”, acte normative organice de a căror claritate și predictibilitate depinde însăși normala funcționare a sistemului judiciar.
Aceste serii de modificări substanțiale inițiate în decursul a câtorva luni sunt de natură să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât și buna funcționare și stabilitatea sistemului de justiție în ansamblu, cu consecințe asupra modului de înfăptuire a actului de justiție, arată procurorii DIICOT, potrivit Digi24.ro.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a ţinut să precizeze clar, luni, la Parlament, cu câteva ore înainte de întâlnirea cu reprezentanţii din sistemul judiciar, că Guvernul nu va renunţa la OUG 7/2019, dar că va da dovadă de flexibilitate.
Ea a arătat că unele prevederi ale ordonanţei care modifică legile justiţiei vor putea fi schimbate, în cazul în care există argumente. Premierul a făcut şi un dezacord, în timpul declaraţiei: „Vreau să văd care sunt punctele care «a creat» această nemulţumire”, a spus ea.