Luiza Melencu a dispărut într-o duminică, pe 14 aprilie 2019. În rechizitoriul prin care Dincă a fost trimis în judecată se arată că fata a fost răpită şi apoi ucisă, trei zile mai târziu.
Luni, 15 aprilie, bunicul Luizei a fost sunat de pe un număr necunoscut. „Pe la ora 8:30 – 9:00 dimineaţa”, a declarat Stelian Iordache pentru Libertatea.
Doi bărbaţi l-au sunat pe bunicul Luizei
„Era o voce de bărbat tânăr, pe la 30-35 de ani”, spune bunicul Luizei care ne-a redat dialogul purtat cu acel necunoscut.
„– Sunteţi bunicul Mihaelei?
– Care Mihaela? Că nu cunosc nicio Mihaela. („pe Luiza o cheamă şi Mihaela, dar noi toţi o ştiam de Luiza şi îi spuneam Lulu…”)
– Luiza…
– Cine sunteţi? Ce s-a întâmplat?
– … (linişte)
– Ce s-a întâmplat cu Luiza?
– A decis să plece de acasă, la sfatul unui bune prietene.
– Daţi-mi-o, vă rog, să vorbesc cu ea!
Dar interlocutorul a închis telefonul, spune Stelian Iordache.
Pe 19 aprilie, a venit al doilea apel. „Pe la ora 13:00”, declară bunicul Luizei. „De data asta era o voce de bărbat mai în vârstă, pe la 50-60 de ani, care n-a spus decât «Copiii au ajuns cu bine în Elveţia» şi a închis”.
Surse judiciare au declarat pentru Libertatea, la scurt timp după arestarea lui Dincă, că în casa acestuia au fost descoperite „cel puțin trei telefoane”, dintre care unul exista în baza de date a cazului Luizei.
Prin urmare, Dincă sau un complice de-al lui, nemenţionat în rechizitoriul DIICOT de azi, au efectuat cel puţin unul dintre apelurile pe care bunicul Luizei le-a primit după dispariţia fetei.
Apelurile, „indicii temeinice” pentru ipoteza traficării
La câteva zile după ce cazul Caracal a explodat în spaţiul public, şeful DIICOT de atunci, Felix Bănilă, a declarat că aceste apeluri au fost efectuate de pe „două cartele pre-pay achiziţionate de pe teritoriul României, cu foarte puţin timp înainte de dispariţia fetei”.
Şi în motivarea arestării preventive a lui Gheorghe Dincă din 27 iulie 2019 se vorbeşte despre aceste apeluri telefonice.
Bunicul fetei a fost sunat în datele de 15.04.2019 și 19.04.2019 de persoane necunoscute, care i-au spus că fata nu mai vrea să vină acasă și este în Elveția.
Motivarea Tribunalului Dolj din 27 iulie 2019:
Pentru procurorii DIICOT aceste apeluri, dar şi „locul inițierii” lor au fost „indicii temeinice despre existența unei activități de recrutare a victimei prin răpire/constrângere în scopul exploatării sexuale a acesteia”, după cum declara în septembrie 2019 şeful de atunci al DIICOT.
DIICOT: „A aruncat din mers telefonul mobil al victimei în vegetație”
Astăzi, DIICOT ne informează că în 14 aprilie 2019, adică în ziua dispariţiei, după ce a imobilizat fata pe bancheta din spate a maşinii lui, Dincă a aruncat pe geam telefonul Luizei.
În timp ce se deplasa cu autoturismul, inculpatul a aruncat din mers telefonul mobil al victimei în vegetația de pe marginea drumului național E 70.
Comunicatul DIICOT:
„Lângă un câmp de floarea soarelui”, a indicat Dincă. Dar la 14 aprilie, floarea soarelui încă se seamănă pe câmp, iar vegetaţia de pe marginea drumului abia începe să răsară.
Şi cum ar fi putut Dincă să afle numărul de telefon al bunicului, dacă a aruncat telefonul fetei la numai câteva minute după ce a răpit-o? A convins-o el ulterior pe Luiza să-i spună acel număr de telefon? Şi ştia fata pe dinafară acest număr de telefon, având în vedere că el era trecut în agenda de contacte, deci n-ar fi avut nevoie să-l memoreze?
Comunicatul de presă ce rezumă rechizitoriul DIICOT nu lămureşte aceste lucruri. Ba, mai mult, comunicatul DIICOT de azi nici măcar nu mai pomeneşte de cele două apeluri pe care bunicul Luizei le-a primit, după dispariţia fetei. E adevărat însă că Rechizitoriul e mult mai amplu decât comunicatul, iar acesta din urmă nu poate lămuri toate aspectele, e un rezumat.
Şi telefonul Alexandrei a fost aruncat imediat
Aceleaşi întrebări rămân deschise şi în cazul Alexandrei Măceşanu. Procurorii DIICOT spun că în data de 24 iulie 2019, în ziua dispariţiei fetei, după ce a imobilizat-o pe bancheta din spatele maşinii, Dincă „a transportat victima, cu autoturismul, la locuința sa din municipiul Caracal”, iar „pe drum, acesta a aruncat telefonul victimei în zona strada Ștrandului din municipiul Caracal”.
A doua zi, ca şi în cazul Luizei, şi familia Alexandrei a primit un apel telefonic.
În ziua de 25 iulie, la ora 10:30, mama minorei a primit un apel telefonic (de pe numărul 0763931765) de la un bărbat care a utilizat apelativul „mamă soacră”, spunându-i că el şi minora sunt bine şi că urmează să plece în Anglia, să facă bani.
Raport cu rezultatul verificărilor privind modul de acţiune al structurilor MAI în cazul dispariţiei Alexandrei:
De data aceasta, „în urma cercetărilor efectuate în cauză”, procurorii au stabilit cu certitudine că Dincă a fost cel care a sunat.
Însă din comunicatul DIICOT de azi nu rezultă şi modul în care numărul de telefon al mamei Alexandrei a ajuns în posesia lui Dincă. Poate că i l-a spus Alexandra.
Sunt căutaţi posibili complici
Tot azi, Parchetul General ne-a comunicat că din dosarul „Caracal” au fost disjunse mai multe dosare, „dispunându-se și continuarea cercetărilor in rem sub aspectul comiterii infracțiunilor de complicitate la omor, complicitate la trafic de persoane și trafic de minori”.
Cu alte cuvinte, procurorii au indicii că Dincă ar fi fost ajutat de alte persoane să răpească fetele, dar şi să le ucidă.
DIICOT nu pomeneşte nimic despre aceste dosare disjunse. Şi nici despre cercetarea unor posibili complici de-ai lui Dincă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro