„Din cercetările efectuate a rezultat că, în cursul anului 2023, pe raza municipiului Suceava s-a constituit un grup infracţional organizat (format din şapte membri), sprijinit de alţi trei inculpaţi, toţi acţionând până în luna martie 2024, în scopul obţinerii unor venituri consistente din traficul de droguri de mare risc şi efectuarea de operaţiuni cu substanţe psihoactive”, a transmis DIICOT, într-un comunicat de presă.
Anchetatorii arată că „liderul, având legături infracţionale cu membrii unui alt grup infracţional, precum şi cu alţi traficanţi, a avut rolul de a procura substanţele interzise şi de a-i coordona pe ceilalţi inculpaţi implicaţi în cumpărarea şi comercializarea drogurilor de risc şi a substanţelor psihoactive”.
Astfel, membrii grupării porţionau drogurile în doze de circa un gram, pentru care percepeau sume cuprinse între 150-200 de lei, în funcţie de cantitatea vândută şi fidelitatea consumatorului.
„De asemenea, sub coordonarea liderului şi în spaţiul unui local public deţinut de acesta, unul dintre inculpaţi (minor la debutul activităţii infracţionale şi în relaţie de rudenie cu liderul grupului infracţional) a avut sarcini constând în livrarea sau vânzarea de droguri către diverşi consumatori, precum şi de încasare a sumelor de bani rezultate. De asemenea, şi alţi inculpaţi, angajaţi ai aceluiaşi local s-au ocupat de comercializarea substanţelor interzise”, precizează DIICOT.
Totodată, alţi membri au acţionat pentru transportarea drogurilor şi substanţelor psihoactive care urmau să fie comercializate, preluându-le de la vânzătorii iniţiali.
Liderul grupării mai este suspectat că, în mod repetat, a condus un autoturism pe drumurile publice având acest drept suspendat, iar un alt inculpat ar fi condus autoturismul sub influenţa substanţelor psihoactive.
Judecătoarea din Suceava primea de la traficanţi „cristal”
În acest dosar, se fac cercetări şi cu privire la o altă grupare, care a asigurat aprovizionarea membrilor primei grupări cu droguri de mare risc, dar şi furnizarea unor cantităţi de „cristal” (3-CMC) altor consumatori.
„Actele de urmărire penală efectuate au relevat că, în luna septembrie 2023, unul dintre membrii celei de a doua grupări infracţionale a vândut «cristal» (3-CMC) unui alt inculpat cunoscând faptul că acesta îl va furniza unei inculpate (judecător la data săvârşirii faptei). Facem precizarea că aceasta din urmă a fost trimisă în judecată într-o cauză penală instrumentată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, acelaşi inculpat a pus la dispoziţia grupului infracţional informaţii nepublice obţinute de la inculpată (judecătoare), despre care aceasta avea cunoştinţă în virtutea atribuţiilor de serviciu, informaţiile devoalate vizând investigaţii desfăşurate în cauze penale de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, cu privire la cele două grupuri infracţionale organizate”, arată procurorii.
La începutul lunii februarie, judecătoarea din Suceava, acuzată că se droga și furniza informații despre percheziții și interceptări traficanților, a fost plasată în arest la domiciliu. Judecătoarea Ana Maria Chirilă a fost arestată preventiv pe 12 octombrie 2023, fiind acuzată de cinci infracțiuni, de la luare de mită și divulgare de informații nepublice la consum de droguri.
Marţi, au fost puse în aplicare 33 de mandate pe percheziţie domiciliară în judeţul Suceava, fiind identificate şi ridicate aproximativ 200 de comprimate de diverse forme imprimate cu desene şi logo-uri, pungi de diferite dimensiuni conţinând substanţe sub formă de pulbere, cristal şi fragmente vegetale, borcane şi plicuri conţinând substanţă vegetală, 31 telefoane mobile cu cartele SIM, tablete şi carduri de memorie, sumele de 23.142 lei, 3.105 euro, 105 lire sterline şi 20 USD, 2 arme de vânătoare, un pistol cu bile având calibrul de 9 mm, o lunetă, 4 cartuşe calibrul 7,92 mm, precum şi alte mijloace de probă. A fost luată măsura sechestrului asigurător asupra a 4 autovehicule.
Miercuri, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava cu propunerea de arestare preventivă a 16 dintre cei 21 de inculpaţi reţinuţi.