„Doar prin colaborare, școala poate fi un spațiu în care elevii să se simtă în siguranță! Am avut azi, la sediul Ministerului Educației, o întâlnire cu procurorul-șef al DIICOT, Alina Albu, pentru a reafirma cooperarea între cele două instituții pe care le reprezentăm”, a scris Ligia Deca pe Facebook.
Concret, cele două instituții se vor sprijini reciproc atunci când una dintre ele va deține informații că în școli se produc infracțiuni, inclusiv consum de droguri.
„Prevenția este unul dintre pilonii principali pe care ne vom concentra, iar DIICOT va fi un partener de nădejde în această privință”, a adăugat ministrul educației.
Potrivit acesteia, în pachetul noilor Legi ale educației au fost incluse măsuri pentru întărirea siguranței în unitățile de învățământ.
Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret a propus la începutul lunii trecute ca paznicii școlilor să îi poată controla pe elevi în ghiozdan ca să găsească arme, petarde sau substanțe periculoase. „Percheziții nu se pot face decât de către jandarmi sau polițiști, dar am discutat cu domnul ministru al afacerilor interne (n.red. – Lucian Bode) și vom avea o campanie națională comună pentru prevenție și vom vedea în ce măsură poate exista și sprijin legislativ”, a spus Ligia Deca pe 11 aprilie.
Exmatricularea, camerele video în clase, detenția școlară și interzicerea telefoanelor mobile în școli au fost alte propuneri pentru sancționarea elevilor care comit abateri disciplinare.
Propunerile profesorilor au venit în contextul scenelor revoltătoare din Prahova, unde elevii au umilit o profesoară, dar și după cazul de la Colegiul Național Ion Creangă din București, unde o profesoară a fost rănită cu un cuțit de un elev de 16 ani.