Mai precis, spun surse judiciare, au fost aduși pentru audieri la sediul DIICOT Caraș Severin Alexandru Gavrilescu, avocatul Istrate Rusu, executorul judecătoresc Gheorghe Brad, trei administratori judiciari și încă o persoană care este asociat și acționar în cadrul unor societăți comerciale.
Aceștia sunt suspectați de fapte de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, delapidare, spălare de bani ,sustragere de sub sechestru, șantaj, înșelăciune și distrugere.
Potrivit surselor citate cei vizați au fost ridicați din instanță. unde participau la diverse procese.
Practic, spun sursele citate, ancheta în dosarul lui Iosif Armaș s-a extins, după ce „ca urmare a indisponibilizării de către DIICOT a mai multor imobile în speța «Băile Herculane», Gavrilescu a demarat un circuit infracțional menit să ducă la scoaterea imobilelor de sub sechestrul aplicat de DIICOT și însușirea acestora”.
Sursele citate spun că în cadrul unor proceduri de executare silită, în care a beneficiat de ajutorul și complicitatea executorului judecătoresc Brad , Gavrilescu a încercat recuperarea acestor bunuri.
Dosarul Băile Herculane
DIICOT arată într-un comunicat că ancheta în cauză a pornit de la o sesizare ce viza suspiciunea că începând cu anul 2001, membri unui grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, au înțeles să lucreze coordonat în atingerea unui scop comun, respectiv un profit pentru fiecare, din exploatarea ilicită a bunurilor societății Hercules– societate care deținea cele mai importante obiective turistice din Stațiunea Băile Herculane, respectiv peste 50 de imobile.
Procurorii amintesc că până în prezent au fost identificați și trași la răspundere liderul grupului Iosif Armaș, persoane din cadrul conducerii societății Hercules care s-au erijat în locotenenți ai liderului, precum şi beneficiarul final al actelor devalizate, Valeriu Verbiţchi, faptele reţinute în sarcina lor fiind acelea de delapidare a Hercules SA.
Totodată, în cadrul prezentului dosar penal s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra imobilelor deţinute de inculpatul Verbiţchi Valeriu, majoritatea fiind însuşite direct sau indirect de la societatea Hercules.
Oameni noi pentru fapte vechi
Ulterior, spun procurorii DIICOT, pe perioada derulării cercetărilor penale față de Armaș, Verbițchi și restul, suspectul Gavrilescu, consiliat de avocatul Rusu -persoană care în anul 2010 a aderat la grupul infracțional organizat condus Armaș prin contracte prin care s-au drenat sume de ordinul milioanelor de euro- a înțeles să continue activitatea infracțională a grupului antrenând sprijinul unor membri noi, fără a căror colaborare nu își putea îndeplini scopul final, acela de devalizare a societății Hercules și de însușire pentru sine a tuturor imobilelor acestor societăți.
Astfel, spun procurorii, începând cu anul 2010, suspecţii G.A., R.I. și D.V. au aderat şi sprijinit grupul infracțional organizat, coordonat de Armaş, în sensul că au încheiat tranzacții care au dus la crearea unor creanțe fictive în dauna Hercules SA, menite a dirija sume de ordinul milioanelor de euro către cinci societăți comerciale din București, controlate de suspectul G.A.
De asemenea, începând cu luna aprilie 2016, la grupul infracțional au aderat G.M.C. și D.M. administratori judiciari ai societății Hercules, care au continuat activitatea de devalizare a acesteia, în sensul că au întocmit contracte păguboase pentru societate, menite să transfere sumele de bani către societățile controlate de G.A.
Au tăiat furnizarea de apă termală
Procurorii spun că membrii grupului infracțional au procedat la sistarea furnizării apei termale în stațiunea Băile Herculane, deși singura sursă de venit a societății Hercules era furnizarea apei termale contracost.
Totodată, una din firmele controlate de către suspectul G.A. a încheiat Hercules SA, prin administratorii judiciari, un contract având ca obiect închirierea unei autoutilitare cu cisternă pentru a asigura transportul apei termominerale către beneficiarii din Băile Herculane deși societatea deținea atât licențele pentru exploatarea apelor termominerale în Băile Herculane, cât și instalațiile aferente.
Mai mult decât atât, notează DIICOT, ca urmare a indisponibilizării prin sechestrul aplicat de DIICOT asupra bunurilor imobile, suspectul G.A. a demarat un circuit infracțional în urma căruia a scos imobilele de sub sechestrul aplicat de DIICOT.
Ingineria prin care au luat bunurile de sub nasul DIICOT
G.A. și-a însușit imobilele în cadrul unor proceduri de executare silită, în care a beneficiat de sprijinul executorului judecătoresc B.G., care a permis, cu încălcarea dispozițiilor legale, executarea silită a nouă imobile ce în trecut au fost delapidate de la societatea Hercules.
Surse judiciare spun pentru Libertatea.ro că executorul Gheorghe Brad putea observa scopul măsurilor de confiscare specială/extinsă, pentru că bunurile au fost însușite pe nedrept de la societatea Hercules din simpla analiză a a extrasului de CF și a ordonanței de sechestru emisă de DIICOT.
DIICOT arată în comunicat că în acest dosar Ministerul Afacerilor Interne, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat, s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 10 milioane de euro.
Raport devastator al Comisiei Europene: Guvernul nu are de gând să reducă deficitul bugetar, vrea să modifice Pilonul II de pensii și are nevoie de acordul UE pentru split TVA
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro