În regiunea Harkov, procurorii au deschis 50 de dosare de trădare, inclusiv împotriva a șapte ofițeri de poliție, a cinci primari și a unui judecător. Toți sunt acuzați că au ajutat soldații ruși să ocupe sate și să omoare zeci de oameni.
În orașul Kupiansk, primarul a anunțat din a treia zi a invaziei că s-a predat rușilor, după ce a fost chemat de aceștia la discuții.
„Am luat decizia de a lua parte la negocieri pentru a evita pierderi de vieți”, a spus el. Edilul a predat tot orașul rușilor, iar apoi le-a oferit transport, locuințe, combustibil și alimente.
Acum, el este unul dintre sutele de cetățeni ucraineni acuzați de colaborare cu armata invadatoare și riscă până la 15 ani de închisoare.
Kupiansk este încă sub ocupație rusă, așa că primarul nu a fost arestat, dar în locurile în care rușii au fost respinși, autoritățile ucrainene au făcut deja arestări în rândul celor suspectați de colaborare.
Peste 1.400 de cazuri de trădare și colaborare cu armata rusă au fost deschise împotriva cetățenilor. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov, a spus că există diverse forme de colaborare, precum transmiterea de informații. „Poate include oferirea rușilor de liste cu localnicii care fac parte din armată, familiile militarilor sau oamenii care sunt veterani ai războiului din Donbas”, a spus el.
Procurorul general al regiunii Harkov, Oleksandr Filchakov, a susținut că au existat cazuri în care oamenii au dat rușilor liste cu localnicii bogați.
Le-au explicat ocupanților unde locuiesc și ce fel de bogății dețin. Așa că mai târziu soldații ruși au venit în acele case împreună cu colaboratorii și le-au furat bunurile.
Procurorul general al regiunii Harkov, Oleksandr Filchakov:
În satul Pivdenne, președintele consiliului local a fost arestat pentru tentativă de colaborare. Procurorii au spus că au găsit dovezi că a fost în legătură cu agenți ruși.
„Se pregătea pentru ocupație. Dar rușii nu au ajuns niciodată acolo și l-am arestat la câteva zile după invazie”, a declarat Maksym Klymovets, procuror districtual din regiunea Harkov.
Pedeapsă rapidă și severă
Pentru autoritățile ucrainene, este important să arate că pedeapsa pentru cei care au ajutat invazia rusă va fi rapidă și severă. Dar, în același timp, procesul vine cu o mulțime de întrebări dificile.
Printre ele se numără dacă procurorii și judecătorii ucraineni, care ani de zile s-au luptat cu acuzațiile de corupție și nepotism, pot avea încredere că nu vor abuza de proces. Numeroși oficiali de rang înalt pot fi, de asemenea, vizați de acuzații de neglijență sau chiar despre trădare.
Un exemplu a fost dat de președintele Zelenski, care l-a concediat pe șeful serviciului de securitate din Harkov în timpul unei vizite în oraș.
Zelenski l-a acuzat pe oficial că „s-a gândit doar la sine” în loc să ajute la apărarea orașului, în primele zile ale războiului. „Organele de aplicare a legii vor analiza care au fost motivele lui”, a spus Zelenski.
„Este foarte greu să decizi unde este linia”
O altă problemă a Ucrainei o reprezintă cum să încadreze diferitele forme de colaborare pentru a se asigura că pedepsele sunt adecvate.
„Sunt oameni care așteaptă cu nerăbdare să sară în cealaltă armată, sunt oameni care au colaborat pentru că au vrut să-și salveze viețile și sunt și oameni care au fost forțați să colaboreze sub amenințarea armei”, a spus Ilko Bozhko, un oficial militar ucrainean.
Procurorii ucraineni se confruntă cu o sarcină deosebit de dificilă în zonele ocupate din sudul Ucrainei, care au fost preluate de ruși la începutul războiului. Acolo, oficialii ruși încearcă acum să impună propriile reguli, inclusiv în școli, unde se va învăța după programa din Rusia.
Astfel, dacă Ucraina va recăpăta controlul asupra acestor teritorii, ar putea exista mii de oameni care au comis acte ce se încadrează în definiția tehnică a colaborării, precum profesorii care au continuat să lucreze în cadrul noului curriculum.
Dar mulți consideră că procurorii ar trebui să fie îngăduitori atunci când vine vorba de astfel de cazuri.
„Aceasta este o întrebare foarte dificilă și dureroasă”, a spus Sergii Gorbaciov, avocatul poporului pentru educație al Ucrainei.
„Este foarte greu să decizi unde este linia. Nu cred că poți cere eroism de la civili neînarmați. Cel mai important lucru este să nu colaborezi voluntar. Când îi scoatem pe ocupanți de pe tot teritoriul nostru, mă aștept la mari probleme cu privire la modul în care decidem cu privire la această întrebare.”
Volodimir Ariev, un deputat al Partidului Solidaritatea Europeană condus de fostul președinte Petro Poroșenko, a spus că speră că Parlamentul va elabora o nouă lege privind colaborarea care să permită o pedeapsă rapidă și eficientă, dar și să prevină abuzurile și să ordoneze cazurile în ordinea gravității.
„Trebuie să fim capabili să constatăm nivelul de colaborare și, de asemenea, nivelul daunelor cauzate și să putem diferenția în diferite cazuri”, a spus el. „Unii oameni ar trebui să meargă la închisoare, dar alții ar trebui doar amendați sau interziși din a lucra în serviciul public.”