„Dima, mama a murit pe 9 martie 2022”, scrie tatăl, Tolik, pe un bilet recuperat dintr-o casă bombardată, arsă complet.

Părintele îi cere unei alte persoane să transmită vestea tragică fiului său, în condițiile în care nici el nu știe care îi va fi destinul.

„Dima, iartă-mă că nu am protejat-o!”, adaugă tatăl îndurerat. El spune că și-a îngropat soția în grădinița din fața casei. A făcut și o schiță pentru asta: „Mormântul este la doi metri în fața casei”.

Emoționata scrisoare se se termină cu „Te iubesc”.

Mesajul lui Tolik pentru Dima, fiul lui.

Pe 8 martie, o copilă de șase ani a murit la Mariupol din cauza deshidratării. Fusese îngropată sub dărâmăturile care i-au ucis mama și a fost descoperită prea târziu.

A doua zi, forțele ruse au atacat o maternitate din Mariupol, omorând pe loc trei persoane, între care un copil. Mai târziu avea să moară și una dintre gravidele care nășteau în momentul bombardamentului și care a fost rănită de deflagrație. Nici copilul ei nu a supraviețuit.

Pe 16 martie, un pilot rus a aruncat o bombă asupra teatrului din Mariupol, folosit ca adăpost de 1.300 de persoane. Oficialii ucraineni a anunțat, după 10 zile, că cel puțin 300 de oameni au murit în ruinele teatrului.

Pe 17 martie, Serhi Orlov, viceprimarul din Mariupol, preciza că „în jur de 90% din clădiri au fost bombardate”. Imagini surprinse din dronă arată proporțiile dezastrului.

Ucraina a respins, pe 21 martie, ultimatumul primit de a preda total oraşul Mariupol. Din cei aproape 440.000 de locuitori, printre ruine dacă mai sunt 100.000 de civili.

Pe 26 martie, viceprimarul a declarat că situația oamenilor captivi în orașul asediat e critică. Hrana, apa potabilă, medicamentele nu ajung pentru toți, ajutoarele umanitare nu pot trece de bombardamentele armatei ruse, iar oamenii mor de foame, de sete ori pentru că nu primesc tratamentul de care au nevoie.

Citește și

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News