Cercetătorii care studiază primele fosile cunoscute ale embrionilor de tiranosaur sugerează că dinozaurii aveau o lungime de aproximativ 0,9 metri când eclozau.

O echipă de paleontologi a studiat rămășițele fosilizate ale unui embrion de tiranosaur, și anume un os maxilar și o gheară care au fost găsite în Canada, respectiv în SUA.

După ce rămășițele au fost scanate 3D, cercetătorii au concluzionat că dinozaurii ar fi ieșit din ouă de aproximativ 43,1 centimetri lungime.

La maturitate, tiranosaurii ar fi atins aproximativ 10,6 de metri lungime. De la stânga la dreapta, un Albertsosaurus matur, un embrion Albertosaurus, și un embrion Daspletosaurus.

Până acum, nu au fost găsite rămășițe de ouă de tiranosaur, dar această descoperire ar putea ajuta paleontologii să le identifice în viitor.

„Puii de dinozauri sunt foarte rari”, a declarat, pentru CNN, autorul principal al studiului, Greg Funston, paleontolog la Universitatea Edinburgh, care a precizat că exemplarele mari sunt mai bine reprezentate în dosarul fosil, deoarece oasele lor erau mai rezistente.

Osul maxilarului unui embrion tiranosaur.

„Majoritatea dinozaurilor nu s-au așezat în zone în care ouăle lor să fie îngropate cu ușurință”, a adăugat Funston, făcând și mai rară păstrarea acestui tip de descoperire.

Gheara provine dintr-un Albertosaurus, iar osul maxilarului dintr-un Daspletosaurus. Ambii ar fi crescut până la aproximativ 10,6 de metri lungime.

Aceștia au fost puțin mai mici decât faimoasa lor rudă, Tyrannosaurus rex, care a ajuns la o lungime de 12,1 metri, a spus Funston.

Cercetătorii au descoperit că osul maxilarului, care are puțin peste un centimetru lungime, avea trăsături distincte grupului de tiranozauri, inclusiv o bărbie pronunțată.

Deși se știe că tiranozaurii au suferit multe schimbări de-a lungul vieții lor, acest lucru arată că embrionii aveau deja anumite trăsături fizice înainte de eclozare, conform lui Funston.

Tiranosaurii au trăit acum mai bine de 70 de milioane de ani. Se cunosc puține lucruri despre dezvoltarea lor în prima parte a vieții, deoarece majoritatea rămășițelor studiate provin de la animale mature, a spus Funston.

Potrivit acestuia, cercetătorii știu acum că aceștia s-au născut cu un set complet de dinți și că ar fi putut să vâneze singuri.

„Probabil, aceste animale au fost destul de active la scurt timp după ce au eclozat”, a spus Funston.

Studiul a fost publicat, luni, în Canadian Journal of Earth Sciences.

Foto: CNN / JULIUS CSOTONYI

Urmărește-ne pe Google News