Înaltul oficial rus consideră că acordul propus de Kiev echivalează cu „aplicarea Articolului 5 al Pactului Nord-Atlantic în Ucraina”, articol care se referă la apărarea colectivă. Apărarea colectivă înseamnă că un atac asupra unuia dintre membrii alianței este considerat ca un atac asupra tuturor membrilor.
Medvedev afirmă că, oricum, armata ucraineană primește „cele mai periculoase tipuri de arme” și spune că „apelul isteric” de la Kiev este adresat „dușmanilor” Rusiei, „șefii occidentali de diferite grade”.
Fostul președinte rus a avertizat că „mai devreme sau mai târziu, campania militară va trece la un alt nivel”.
„Nimeni nu va oferi garanții naziștilor ucraineni”
„Va pierde granițele vizibile și potențiala predictibilitate a acțiunilor părților în conflict. Va urma propriul scenariu militar, atrăgând noi participanți la acesta”, a completat Medvedev, care a amenințat că, în țările occidentale, „pământul va arde și betonul se va topi”.
„Camarila de la Kiev a dat naștere unui proiect de «garanții de securitate», care sunt, în esență, un prolog la un Al Treilea Război Mondial. Bineînțeles, nimeni nu va oferi garanții naziștilor ucraineni”, a mai scris Medvedev, marți, 13 septembrie, pe canalul său Telegram.
Reacția fostului lider de la Kremlin vine după ce Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un proiect de document privind garanțiile internaționale pentru Kiev.
Ce conține planul Tratatului de Securitate propus de Ucraina
Planul Tratatului de Securitate, prezentat de Andrii Iermak, şeful de cabinet al lui Zelenski, şi de Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, include echipamentul şi pregătirea solicitate de către armata ucraineană de la aliaţii occidentali pentru ca țara să se asigure că îşi poate apăra suveranitatea în viitor.
Tratatul ar urma să reunească SUA, Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Polonia, Turcia, Franța, precum și țările din nordul, centrul și sudul Europei și țările baltice. Rusia nu este menționată printre posibilii participanți.
Kievul dorește o listă de măsuri militare, de infrastructură, tehnice și de informare, în cazul unui atac al unei terțe părți asupra Ucrainei Tratatul ar trebui să prevadă un „pachet complet de sancțiuni” împotriva „țării agresoare”.
Foto: EPA