Ca o surpriză, cum intri pe strada unde se află casa părintească a miliardarului zăreşti numele acestuia pe un banner imens. Este vorba, de fapt, de arena sportivă a Liceului “Andrei Şaguna”, care poartă numele lui Țiriac
Ion Țiriac a anunţat că urmează să-şi lanseze în scurt timp, la Londra, autobiografia. Libertatea a pornit pe urmele omului de afaceri pentru a descoperi detalii inedite din tinereţea până acum necunoscută a acestuia. El s-a născut la Braşov, pe strada Cerbului, în 1939. Perseverenţa sa în sport şi mai târziu în afaceri l-a propulsat în topurile celor mai bogaţi oameni ai lumii. La 20 de ani, pe la începutul anilor 60, părăsea casa părintească. În momentul revenirii pentru o vizită, la câţiva ani după Revoluţie, nici nu şi-a băgat în seamă foştii vecini, spun aceştia.
Ion Țiriac s-a născut într-o familie modestă, în Şchei, unul dintre cele mai frumoase cartiere braşovene. S-a ridicat “de jos”, afirmându-se ca un mare sportiv. Mai târziu, plasarea inteligentă a banilor câştigaţi de pe urma tenisului l-a propulsat în topul celor mai bogaţi oameni ai lumii. De altfel, conform Top 300 Capital, Țiriac senior se află pe locul doi în topul celor mai înstăriţi români, cu o avere estimată în octombrie 2008 la 2,2-2,4 miliarde de euro |
În pitorescul cartier Şchei, din Braşov, când intri pe strada Cerbului, dintr-un capăt al drumului nu are cum să nu-ţi atragă atenţia un banner imens pe care scrie “Ion Țiriac”.
Este logoul arenei sportive din cadrul Liceului “Andrei Şaguna”, botezată în cinstea marelui tenismen. Coincidenţa face ca pe aceeaşi stradă, într-o casă naţionalizată, să se afle şi cele două cămăruţe unde s-a născut şi a locuit, până la 20 de ani, omul de afaceri. Te-ai gândi că vecinii sunt mândri nevoie mare de fostul locatar, lucru complet fals! Încă mai există oameni care l-au cunoscut pe Ion Țiriac în perioada în care el a locuit în imobilul din fosta stradă Paul Ktocenco, botezată ulterior Cerbului. În casa părintească însă, doamna Felicia Pop, 77 de ani, a rămas singura locatară din “perioada Țiriac”.
“Îmi cer scuze, nu vreau să fiu nepoliticoasă. Ştiu că aţi bătut un drum lung până aici, însă nu vă deschid. Nu vreau să mai vorbesc despre Nelu Țiriac. Vă rog să mă înţelegeţi. Sunt foarte dezamăgită de el. Am crescut împreună în această curte. Locuiam aici vreo 10 familii, deci ne cunoşteam foarte bine. Se juca, când crescuse, şi cu copiii mei şi acum nu mă mai bagă în seamă. Nu am nici o pretenţie de la el, însă prin 96 sau 97, când a venit să viziteze casa părintească, nici nu m-a salutat, nici nu m-a băgat în seamă”, ne-a spus bătrâna.
“Părinţii săi erau nişte oameni excepţionali. Ardeleni adevăraţi, din Alba Iulia. Foarte de treabă, făceau comerţ pe o stradă din apropiere. Şi el era sociabil când era tânăr, dar iată că banul îl schimbă pe om. Vă rog să mă credeţi că m-a durut foarte tare modul în care s-a comportat după atâţia ani”, ne-a spus femeia.
Mama lui stătea ore întregi la geam şi îşi aştepta fiul
“Stătea sprijinită de pervaz şi privea ore întregi în susul străzii, sperând că vine fiul ei. Era emoţionant, dar ne obişnuiserăm deja s-o vedem tot timpul acolo. Din când în când, aşteptarea dădea roade. Ion Țiriac venea şi o vizita, iar bătrâna era extrem de fericită”, a declarat, pentru Libertatea, Daniel Bichiş, care locuieşte şi acum în casa alăturată.
Sosirea pribeagului Țiriac la mama lui era o adevărată atracţie pentru copiii şi tinerii din zonă. Şi asta pentru că, de fiecare dată, Ion Țiriac îşi parca superbul Mercedes exact lângă geamurile în spatele cărora locuia mama sa, Ecaterina. “Maşina era nouă, superbă. Toată lumea o admira. Noi, copiii, eram de-a dreptul fericiţi când venea. Era pur şi simplu cea mai frumoasă maşină pe care o văzuserăm vreodată”, a completat Bichiş.
A făcut presiuni ca să recupereze imobilul în care a copilărit
După 1990, când a început să vină mai des în România, Ion Țiriac a fost cuprins de nostalgie şi s-a interesat de casa copilăriei şi a adolescenţei sale. O vecină ne-a dezvăluit că Țiriac a vrut să cumpere imobilul, dar n-a reuşit, pentru că societatea de stat care-l avea în proprietate îl vânduse altei persoane. “Țiriac a vrut s-o ia şi s-o transforme în casă memorială sau într-un muzeu, cu obiecte din tinereţea sa. Locatarii de atunci n-au vrut însă să i-o vândă. A făcut şi câteva intervenţii pe la Primărie, dar tot n-a reuşit nimic. Între timp, imobilul şi-a mai schimbat de câteva ori deţinătorul”, ne-a declarat doamna Moldovan, a cărei casă are un perete comun cu cea în care a copilărit fostul mare tenismen.
Aceasta e curtea interioară a casei în care a crescut Ion Țiriac. Alături de ai săi, în acelaşi imobil mai trăiau în jur de 10 familii. Pe vremea aceea, toţi foloseau o toaletă comună aflată la parter
În acest moment, imobilul râvnit cu aproape 20 de ani în urmă de Ion Țiriac este ocupat de un consilier local braşovean, Ladislau Hathazi. Acesta, spre nemulţumirea vecinilor, a refăcut în totalitate faţada, renunţând la elementele arhitecturale specifice zonei şi perioadei în care a fost construită casa.
De mulţi ani, Ion Țiriac a uitat ce înseamnă traiul modest. Are proprietăţi în Monte Carlo, în cartierul Primăverii, în Poiana Braşov şi o impunătoare vilă la Snagov (foto). Ultima menţionată are deschidere către lacul Snagov, miliardarul putând să se plimbe în voie cu şalupa
Citiţi în Libertatea de mâine de ce a fost exmatriculat Țiriac din liceu