Banii romanilor se transforma in cosuri de gunoi. Pentru ca BNR nu are ce sa faca cu cantitatea imensa de bancnote vechi colectate de la populatie, acestea sunt tocate, iar “taiteii” obtinuti sunt transformati in granule de plastic. Din acestea se obtin pubelele stradale.
BNR a reusit pana in prezent sa colecteze de la populatie aproximativ 98% din leii vechi.
Odata ajunse la banca, bancnotele scoase din uz sunt introduse in masini speciale, care le toaca marunt, transformandu-le intr-un deseu plastic ce este predat mai apoi catre firma Urban.
Aceasta topeste deseul si il transforma in granule din plastic, din care, in final, se fac cosurile de gunoi. “Bancnotele de lei vechi trimise de bancile comerciale sunt bagate intr-un aparat complex, care le imparte in doua categorii: cele de o calitate foarte buna si cele cu o calitate mai slaba.
Primele sunt incluse in colectia BNR, aproximativ 1% din ele, in vreme ce al doilea lot este tocat in bucatele mici. Plasticul brut astfel obtinut e preluat de societati de salubrizare, precum societatea Urban, care fabrica din acest deseu plastic cosuri de gunoi, farase sau diferite alte obiecte din plastic”, ne-a spus Ion Nitu, directorul Directiei de Emisiune, Tezaur si Casierie din cadrul BNR.
La distrugerea banilor muncesc 150 de persoane
Pentru acest intreg proces de colectare si distrugere a leilor vechi muncesc zilnic nu mai putin de 150 de angajati. “De la 1 ianuarie si pana in prezent am mai colectat 0,5% din banii vechi. Ce a ramas nu s-a mai intors la banca, fie a fost inclus in colectiile numismatilor, fie se mai afla inca in posesia celor care au uitat sa ii preschimbe”, spune Ion Nitu.
Cei de la firma Urban transforma banii tocati de BNR in granule din plastic pe care le ambaleaza in saci a cate 300 kilograme fiecare. Acesti saci sunt mai apoi expediati la o firma din Germania. Din aceste granule nemtii produc cosurile de gunoi pe care bucurestenii le vad zi de zi pe stalpii de pe marginea soselelor. “Cu firma din Germania avem un contract de tip barter: noi le furnizam materia prima, iar ei fac aceste cosuri de gunoi stradale. Astfel, din banii tocati de cei de la BNR am reusit de la 1 ianuarie 2007 sa facem 10.000 de cosuri de gunoi”, ne-a spus Ovidiu Serban, directorul sucursalei Bucuresti a Urban SA.