De la stânga la dreapta: Costel Oprea, Doru Ioan Matei, Cristian Kindilide, Marian Marin
”Nici nu vă închipuiţi cât frig am îndurat la muzica de protocol”, îşi aminteşte Costel Oprea. Acest tip de muzică înseamnă fanfara care cântă la venirea în România, în general pe Otopeni, a oficialităţilor politice. Închipuiţi-vă că este iarnă şi staţi trei ore în frig, pe pistă, să vină Ceauşescu să se întâlnească cu invitaţii săi. Desigur, Muzica Armatei a însemnat şi înregistrări la Sala Radio, de exemplu, adică a avut întotdeauna un nivel artistic foarte înalt.
Primele costume de Moşi Crăciuni şi le-au croit din steaguri PCR
După epoca socialistă, instrumentiştii s-au gândit la o formă de privatizare a muncii lor, pentru un bănuţ în plus – toţi fiind absolvenţi de Conservator.
Iniţial, trupa celor patru instrumentişti a cântat la alămuri în costume de Moş Crăciuni, din magazin în magazin. Primele costume de Moşi Crăciuni şi le-au confecţionat din steaguri roşii ale Partidului Comunist uitate într-o magazine, după Revoluţia din decembrie 1989. Iar într-o zi s-a întâmplat să îi vadă Gino Iorgulescu.
Au cântat şi pentru echipa de fotbal FC Naţional
”Ne-a propus să cântăm pentru echipa de fotbal FC Naţional, la stadionul din Parcul cu Platani. Mergeam cu ei la meciuri, inclusiv în afara ţării, şi făceam atmosferă artistică. Unele meciuri erau televizate şi, astfel, am ajuns cunoscuţi de public şi au început să vină comenzi pentru alte sporturi, handbal, volei… În afară de şah şi tennis, cred că am cântat pentru toate sporturile. Iar pentru că echipa care ne-a propulsat a fost cea din Parcul cu Platani, am botezat trupa
După un timp, ataşatul cultural al ambasadei Mexicului a aflat de Los Platanos şi a luat legătura cu trupa. Acestă întâlnire s-a fructificat cu primirea unei costumaţii complete din partea Mexicului şi a unui CD cu un repertoriu latino-mexican. Aşa au ajuns cei patru foşti instrumentişti militari „pensionari-mariachi”.
”Acum cântăm prin magazine – la comandă, la nunţi, unde aducem înapoi mireasa furată, pe muzică mariachi – e un curent nou foarte cerut de public. Sau, la petreceri pentru copii, în costume de Moşi Crăciuni, o să râdeţi, dar… tot pe muzică mariachi. În rest, ne adunăm în „La mami acasă” din Popeşti-Leordeni. Nu cerem mult, în opinia noastră, tariful este de 1.000 de lei pe zi, negociabil”, a mai explicat Costel Oprea.
Muzica mariachi a apărut în secolul XIX în Mexic
Termenul ”mariachi” defineşte o muzică apărută în marile oraşe ale Mexicului din secolul XIX, în special Guadalajara, care prelucra repertoriul popular din estul Mexicului. Cuvântul este folosit şi pentru a numi persoana care cântă muzică de tip mariachi. Este o muzică în general melancolică, de iubire.
Cântăreţii mariachi sunt ușor de recunoscut datorită ținutei tradiționale – costume charró, pălării cu boruri largi, frumos decorate pe margine și – ca o particularitate – centuri late sau eșarfe roșii legate pe braț sau în jurul taliei!