La capitolul cărbune trebuie să menționăm că în anul 2012 Complexul Energetic Hunedoara a fost înființat prin fuziunea termocentralelor Mintia și Paroșeni cu patru din cele șapte mine de cărbine ale Văii Jiului, în ideea ca aceste termocentrale să aibă propria sursă de cărbune și astfel, să producă energie electrică și termică la modul eficient. Celelalte trei mine au fost închise pe motiv de lipsă de eficiență.
În septembrie se închide mina Lupeni
În mod straniu, conducerile CEH, numite politic, au hotărât să importe cărbune, pe motic că produsul de import ar fi mai ieftin.
Un raport al Corpului de control al Guvernului arată că, dimpotrivă, cărbunele importat a scumpit de fapt energia produsă de CEH. Colapsul economic al societății, îngenuncheată de importuri nejustificate – caz cercetat acum de DNA și DIICOT -, a dus la situația stranie ca în iarna 2016-2017, CEH, proprietarul a 4 mine de cărbune, să se afle în situația de a nu mai putea furniza căldură cetățenilor… din lipsă de cărbune!
În acest moment, statul român are în plan închiderea minei Lupeni, în septembrie 2017 (peste 5 luni) și a minei Lonea în decembrie 2018. Acest plan presupune trimiterea în șomaj a 2.000 de mineri.
”Este greșit să elimini termocentralele din sistemul energetic”
În acest context, România a importat în primele patru luni ale acestui an 7,39% din necesarul de cărbune – deși importurile de până acum nu au fost nici mai ieftine, nici mai bune calitativ, conform raportului Corpului de Control al Guvernului.
”Din păcate, anul trecut Guvernul a decis închiderea a încă două mine din cadrul CEH, demers neagreat de către mine. Actualul guvern a aplicat același program cu girul liderilor de sindicat, nu a ținut cont de faptil că iarna 2016-2017 a demonstrat nevoia României de termocentrale. Este greșit să eliminai termocentralele din sistemul energetic în acest mod agresiv fără să ai o siguranță a sistemului energetic. Rămân la părerea că păsrtarea a trei mine și a trei grupuri electrice reprezintă decizia înțeleaptă”, ne-a spus Petre Nica (foto), directorului adjunct al Complexului Energetic Hunedoara (CEH)
Consumăm țiței mai mult decât producem
Interesant este și faptul că am importat țiței în cantități foarte mari: 66,9%. ”Asta pentru că firmele care au benzinării în România lucrează cu țiței de import, mai puțin OMV-Petrom, care procesează petrol românesc fără să îl vândă și altor firme”, ne-a spus dr. ing. Gheorghe Buliga (foto), președintele fondator al Societății Inginerilor de Petrol și Gaze, fost președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.
Menționăm aici că țițeiul românesc conține mai puțini compuși cu sulf, deci este mai bun pentru motoarele mașinilor.
România a mai importat în primele patru luni ale anului 16,3% din consumul de gaze natural – pe care ne pregătim să îl folosim și la termocentralele mai sus meționate.
Dacă adăugăm și importul de 4,8% de energie electrică, la care teoretic am avea producție în excedent, putem spune că avem o poziție interesantă la capitolul energie în raport cu declarațiile de ”independent energetică”.