Nivelul radiaţiilor de la centrala nucleară Fukushima nu a fost adus sub control, în pofida încercărilor de ieri dimineaţă de a stropi reactoarele cu apă din ocean, adusă cu elicoptere ale Forţelor Aeriene Americane. Potrivit Tokyo Electric Power Company (TEPCO), radioactivitatea este de 300 mSv (milisverţi) pe oră în prezent, lucru extrem de îngrijorător, având în vedere că o persoană poate rămâne sănătoasă la o expunere de maximum 100 mSv pe an. Până aseară, peste 10.000 de oameni au fost testaţi împotriva iradierii, numărul celor contaminaţi fiind, la ora actuală, de câteva sute.
Sinistraţii se hrănesc cu resturi
Situaţia e din ce în ce mai disperată pentru zeci de mii de sinistraţi din mai multe regiuni, care din cauza frigului pătrunzător şi a ninsorilor şi fiindcă nu mai au un acoperiş deasupra capului, fac focul cu rămăşiţe din casele distruse şi se hrănesc cu resturi găsite tot printre dărâmături.
Bilanţul morţilor a ajuns la 14.000
Numărul morţilor creşte din minut în minut în Japonia, ţară care a fost zguduită vineri de un cutremur de 9 grade şi apoi a fost maturată şi de un tsunami devastator, care a condus la o adevărată criză nucleară. Astfel, potrivit unui ultim bilanţ, 14.000 de oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 20.000 sunt dispăruţi.
10.000 de oameni au fost supuşi testelor de iradiere
Aproximativ 10.000 de persoane s-au prezentat la centrele de evacuare şi la cabinetele medicale din regiunea Fukushima, Japonia, pentru a verifica dacă au fost expuse la radiaţii. Printre cei testaţi se numără atât locuitorii din apropiere de centrala nucleară Fukushima I, cât şi persoanele din centrele pentru refugiaţi, testele fiind desfăşurate în 26 de locuri, inclusiv în aeroporturi.
Radiaţiile ajung diseară în America

Norul radioactiv provenind de la centrala niponă Fukushima se va deplasa probabil pe deasupra Oceanului Pacific, ajungând în această seară în California, conform unei prognoze realizate de Naţiunile Unite. Potrivit experţilor, nivelul radiaţiilor se va diminua pe parcurs şi va avea, în cel mai rău caz, efecte foarte mici în Statele Unite. Spre exemplu, norii radioactivi emanaţi de la Cernobîl, în 1986, au ajuns în SUA după zece zile, nivelul radioactivităţii fiind la cote minime.
Incredibil! Deşi dezastru după dezastru le loveşte ţara, japonezii au refăcut un drum în doar 4 zile

După seism Acum
Drumul ce a fost afectat grav de seism a fost reparat de niponi într-un timp extrem de scurt

Japonezii s-au mobilizat uimitor după cataclismele ce le-au lovit ţara şi au reuşit să refacă un drum în doar patru zile. O şosea regională distrusă în urma seismului de vineri a fost refăcută de constructorii niponi într- un timp extrem de scurt şi a fost redeschisă pentru circulaţie, în special pentru maşinile de mare tonaj, care transportă alimente şi combustibil către zonele grav afectate de tsunami.

 
 

Urmărește-ne pe Google News