Daca aveti cuplaj la telefon si vi s-a intamplat sa aveti factura incarcata cu impulsuri pe care nu le-ati consumat, atunci este posibil ca vecinul sa aiba conectata o „linie fantoma”. Centralele vechi ale Romtelecom „permit” cuplatilor sa se „fure” reciproc fara sa stie. Singura solutie este conectarea la o centrala digitala.
„Secretul” unui astfel de „tertip” consta in liniile legate la pamant. Daca firul cu pricina este taiat, atunci toate convorbirile facute de linia fantoma intra in contul abonatului principal.
„Romtelecom are multe pacate, dar problema liniilor fantoma nu este vina noastra, costurile legate de inlocuirea centralelor analogice cu cele digitale sunt mari si asta cere timp”, spune un reprezentant Romtelecom. Centralele analogice au fost construite in Romania in anii ‘70 si majoritatea abonatilor au fost „cuplati” fara voia lor. Dintre aceste linii cuplate, una este linie principala, iar cealalta este automat linie fantoma. Oficialii Romtelecom nu i-au instiintat niciodata pe abonati de aceasta situatie si ii lasa sa creada ce vor ei despre statutul lor de abonat. Astfel, daca tot nu costa nimic, orice abonat cuplat este numit „linie principala” sau „linie secundara” in mod aleatoriu.
Nici firele legate de stalpi nu pot fi securizate
„Daca am spune acest lucru, atunci toata lumea va dori sa treaca pe linii fantoma, in speranta ca pot scapa de cateva impulsuri in dauna cuplajului cu linie principala taind firul de inpamantare. Acest lucru ar genera un haos de nedescris”, ne-a declarat un alt oficial al singurei companii de telefonie fixa. Cuplarea liniilor s-a facut aleatoriu. Centralele analogice nu permit conectarea exclusiva de linii individuale pentru ca astfel centrala ar fi suprasolicitata, iar in anii ‘70 nu au fost suficienti bani pentru construirea de centrale necesare. Cei de la Romtelecom stiu care este linia principala si cea fantoma dupa cea de-a patra cifra a numarului de telefon. Surse din Romtelecom spun ca o astfel de informatie nu poate fi facuta publica din motive lesne de inteles. Si asa Romtelecom are mari probleme cu firele legate de stalpi care nu pot fi securizate. Cablurile subterane sunt si mai „pacatoase”. Nefiind izolate, de fiecare data cand umiditatea solului ajunge la cabluri convorbirile sunt bruiate. Pana la conectarea tuturor abonatilor la centrale digitale, Romtelecom nu are ce sa faca cu liniile fantoma. Astfel de informatii sunt strict secrete pentru oamenii companiei. Romtelecom se teme ca astfel ar putea sa le dea idei celor care fura impulsuri.
In prezent sunt peste 1.300.000 de abonati la centrale analogice. Conducerea Romtelecom a anuntat ca in viitorul apropiat circa 200.000 de linii analogice vor fi trecute la centralele digitale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News