Partidul Comunist a impus acum mai bine de 35 de ani o regulă prin care familiile aveau dreptul să aibă un singur copil. Efectele pe termen lung ale acestei decizii încep să se vadă acum. Populația îmbătrânește rapid, pe fondul boomului economic, iar autoritățile s-ar putea vedea confruntate cu o criză a forței de muncă.

Pentru a combate riscurile economice ale declinului demografic, statul a umblat la legislație în 2015 și a permis cuplurilor să aibă câte doi copii. Cu toate acestea însă, din 2016 și până în prezent rata nașterilor a scăzut constant. În consecință, partidul a relaxat și mai mult măsurile și a permis acum trei copii.

Costurile vieții, printre cauzele refuzului de a avea copii

Publicul nu pare încântat de această măsură, iar reacțiile s-au văzut pe rețelele de socializare. Oamenii s-au exprimat mai ales în legătură cu creșterea costului vieții și sporirea inechității între sexe la locul de muncă.

Pentru majoritatea cuplurilor din mediul urban creșterea a trei copii pare o misiune imposibilă, spun internauții. Și aceasta din cauză că se confruntă cu o plafonare a salariilor, cu un program de muncă din ce în ce mai aglomerat, cu lungi ore la birou și tot mai puține oportunități pe piața muncii.

Trebuie spus că în China există și un dezechilibru între cele două sexe, din cauza tradiției, care spune că femeia trebuie să se ocupe singură de creșterea copiilor și de gospodărie.

„Nu-mi doresc nici măcar un copil, ce să mai zic de trei”, a comentat o femeie pe platforma Weibo. Mesajul ei a devenit viral și a înregistrat peste 51.000 de aprecieri.

Tot pe rețelele de socializare cineva a întrebat dacă vor avea bărbații concediu de paternitate pentru cei trei copii, iar postarea a adunat peste 67.000 de aprecieri. În China nu există legislație care să acorde bărbaților concediu pentru creșterea copilului.

Femei însărcinate cu voie de la companie și „programare”

Femeile se tem de înrăutățirea condițiilor de muncă, odată cu anunțarea regulii celor trei copii. Și aceasta deoarece, în ultimii ani, au fost raportate tot mai multe cazuri de discriminare la locul de muncă, având la bază starea civilă sau statutul de părinte, foarte mulți angajatori nedorind să plătească concediul de maternitate.

Un raport al Organizației Human Rights Watch arată că există companii care le impun femeilor să aștepte să le vină dreptul la concediul de maternitate. În cazul în care rămân însărcinate înainte de „programare”, ele pot fi concediate sau sancționate. În aceste condiții, multe tinere care pun cariera pe primul plan nu mai doresc să se căsătorească sau să aibă copii.

„Ca femeie, simt că traseul meu este din ce în ce mai îngust și nu mai este cale de întoarcere”, a mai comentat o activistă pentru drepturile omului.

Cea mai scăzută natalitate din ultimii 70 de ani

Ca răspuns la îngrijorările populației, Partidul Comunist susține că va lua măsuri pentru protejarea femeilor la locul de muncă. Până acum, s-au luat măsuri neunitare, în unele orașe și provincii. De exemplu, în Shanghai există reglementat concediul de paternitate, însă acesta se acordă doar pentru o perioadă de 10 zile, ceea ce îl face inutil, practic.

Rata natalității atinsese deja în 2019 la cea mai scăzută cotă din ultimii 70 de ani, de la fondarea Republicii Populare Chineze, în 1949. Aceasta era de 10,48 de nașteri la 1.000 de persoane, iar în 2020 a mai scăzut cu 28%.

Femeile din China s-au luptat mult timp pe piața muncii și au ajuns să aibă o viață relativ independentă. A avea mai mulți copii reprezintă un sacrificiu enorm, astfel încât este greu de crezut că această modificare a legii va duce la un baby boom, concluzionează sursa citată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News