„Când eram copil şi mergeam la biserică auzeam adesea că Iisus a murit de supărare că a fost dezamăgit de oameni. Nu prea avea sens, având în vedere ce cunoaştem despre crucificare”, a povestit doctorul Joseph Bergeron, precizând că atunci când a dat peste mai multe cărţi cuprinzând diferite teorii despre moartea lui Iisus „nu s-a putut opri din citit”. Astfel, omul de ştiinţă a început el însuşi să studieze această intrigă şi a elaborat o nouă teorie.
Bergeron este de părere că ‘trauma indusă de coagularea sângelui’ a jucat un rol important în decesul lui Iisus Hristos. Aceasta presupune o reducere rapidă a temperaturii corpului şi scăderea abilităţii sângelui de a se coagula, care duce la sângerarea necontrolată şi aciditatea anormală a sângelui, ce generează o reacţie biochimică haotică.
Alţi cercetători sunt sceptici în privinţa teoriei lui Bergeron, spunând că datele teoriei nu sunt substanţiale, în parte pentru că în vremea romanilor corpurile crucificate nu lăsau multe informaţii, deoarece cadavrele erau adesea lăsate să putrezească la groapa de gunoi, unde mai erau mâncate de câini sau hiene.
Alte teorii privind decesul lui Iisus Hristos, elaborate de-a lungul timpului, sună astfel: un cheag de sânge a ajuns într-unul din plămânii săi şi a dus la un embolism pulmonar sau, potrivit unor studii despre metode de tortură, Iisus s-ar fi sufocat din cauza poziţiei pe cruce.