Unul dintre cazurile celebre în care hoții au fost iertați de păgubaș este cel al Mioarei Roman, fosta soție a fostului prim-ministru al Românie, Petre Roman. Polițiștii i-au prins pe cei care o prădaseră de bani, bijuterii și chiar de o pereche de pantofi de sport, dar femeia în vârstă de 77 de ani i-a…iertat. Imediat după ce și-a recuperat bunurile, și-a retras plângerea și toată lumea a fost fericită. Hoții că au scăpat de pușcărie, păgubașul că și-a recuperat bunurile.
Anumite infracțiuni nu pot fi cercetate fără plângerea victimelor
Acesta este doar unul dintre mutele cazuri în care polițiștii îi prind pe infractori, dar se lovesc de bunătatea de care dau dovadă tocmai păgubiții, adică aceia care au avut de suferit. Fie că e vorba de hoți de buzunare, de spărgători sau de scandalagii care distrug cine-știe-ce sau își terorizează familia sau vecinii.
”Sunt anumite infracțiuni care nu pot fi cercetate fără plângerea victimei. În momentul în care nu mai există o reclamație, atunci când intervine împăcarea părților, polițiștii nu mai pot duce cazul până la capăt. Îl prind, îi probează faptele, dar sunt nevoiți să-i dea drumul chiar dacă știu că el este cel vinovat. Suspectul de furt, să zicem, scapă astfel basma curată și se poate întoarce la furat. Sau, mai rău, la infracțiuni cu violență care pot pune în pericol viața cuiva”, ne-au explicat reprezentanți ai Poliției Române.
Păgubașul care-l iartă pe hoț e autorul moral al următoarei lovituri a infractorului
Împăcarea părților – permisă de legislația în vigoare -, ”ucide” absolut orice anchetă, indiferent cât de laborioasă a fost și câte probe au fost strânse împotriva infractorului care, în mod normal, ar trebui să ajungă după gratii. O dată ce l-a iertat pe hoț, păgubașul mulțumit că și-a recuperat bunurile trebuie să știe că poate fi autorul moral al următoarei infracțiuni pe care o va comite individul.
”Infractorii, care știu Codul Penal pe de rost, capătă încredere când văd că au scăpat și o să comită o nouă infracțiune. Păgubașii care dau dovadă de clemență trebuie să știe că atunci când au iertat un hoț, de exemplu, pot fi autorii morali ai următoarei infracțiuni pe care acesta o va comite, pentru că, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, infractorul iertat va ”lovi” din nou și, firește, va spera la o nouă împăcare cu victima”, au adăugat reprezentanți ai IGP.
(Fragment din filmul „B.D. intră în acțiune – 1970. Regizor: Mircea Drăgan”)
A furat un pekinez, a fost prins de polițiști, dar a scăpat de acuzații
Un caz recent în care păgubașul a dat mâna în semn de ”pace” cu hoțul care l-a prădat este cel al unui infractor care a furat un…cățel. Când proprietarul și-a văzut animăluțul – un pekinez japonez -, din nou acasă, unde îi fusese adus de polițiștii Secției 22, i s-a făcut brusc milă și l-a iertat pe infractor. Așa, bărbatul în vârstă de 40 de ani care a crezut că face un ban necinstit pe spatele cățelului ce ar fi putut să ajungă pe piața neagră a animalelor le-a râs în nas polițiștilor care îl demascaseră și a plecat, liber ca pasărea cerului, din secția unde ar fi trebuit să fie anchetat pentru furt.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro