Frizeria este pasiunea unui tânăr care a plecat din Siria în 2015 și s-a stabilit în Germania. Inițial el a participat la un curs de perfecționare într-un salon din centrul orașului Hamburg. Ulterior el și-a pus bani deoparte pentru a cumpăra salonul. A apelat și la bancă, însă din cauza pandemiei, băncile au fost rezervate și nu au mai acordat credite pentru start-up-uri și a fost nevoit să completeze suma singur.
„ Web-site-ul, produsele pentru îngrijrea părului, platforma pentru rezervări”, toate costă foarte mulți bani, cum băncile nu acordă bani, a trebuit să acopăr costurile de unul singur, dar nu am vrut să mă las bătut”, a spus bărbatul pentru Deutsche Welle.
El a spus că a fost nevoit să reducă orele de lucru ale angajațilot, dar încă rezistă și cu ajutorul clienților va trece și această pandemie.
Un alt bărbat care plecat din Afganistan în urmă cu 10 ani și s-a stabilit în Hamburg a înființat o platformă online pentru a vinde alimente. Planul lui de afacere este complet, însă are nevoie despre cum să negocieze cu banca.
„ Am produse care sunt parțial gata și prin asta spuns software. De ce am nevoie este prezența pe piață și trebuie făcută bine, deci am nevoie de câțiva oameni care să-mi acorde suport”, a explicat bărbatul.
Mulți dintre ei sunt extrem de motivați deoarece ei încearcă să aibă acces pe piața angajărilor și observă că a fi propriii lor angajați le cresc șansele profesionale.
În schimb, unii dintre ei spun că pandemia de coronavirus le-a distrus afacerea. Un tânăr care a plecat din Israel în urmă cu mai mult timp și a devenit „obsedat de muncă”, el și-a deschis o cafenea în Berlin la care vinde și covrigei. Însă acesta ar putea fi ultimul „cafe au lait” pe care îl pregătește aici.
„Este o luptă pentru supraviețuire, zilnic stai stresat și cu frământări că nu ști ce se va întâmplă. Fără comenzile de livrare și fără catering cafeneaua nu poate să supraviețuiască”, a mai spus acesta.
Din ce în ce mai mulți imigranți din Germania aleg să-și fie propriii patroni. Ei întemeiază firme mici și mijlocii sau lucrează pe cont propriu, ca liber-profesioniști. Numărul lor a trecut de două milioane, după cum relevă recentul studiu al fundației Bertelsmann, care cuprinde perioada 2005-2014.