In urma cu cativa ani, Ovidiu Pintea dadea cu tarnacopul in Valea Jiului incercand sa-si asigure un trai decent. Barbatul a hotarat insa ca vrea sa-si urmeze visul din copilarie de a pilota avioane.
“Ca orice copil, eram fascinat cand vedeam un avion pe cer. Incepeam sa strig „avion cu motor, ia-ma si pe mine-n zbor”, iar in timp s-a mentinut aceasta dragoste. Acum, la 30 de ani, mi s-a indeplinit visul”, incepe proaspatul pilot sa povesteasca.
Ovidiu locuieste in orasul Vulcan si are o fetita de 2 ani, careia, bineinteles, ii plac foarte mult avioanele. “Cand vede un avion incepe si striga „Tati, vionu, vionu!””, spune barbatul zambind. Din pacate e prea mica. Nu poate zbura, dar cand o sa se faca mare, abia astept sa-i arat norii”, adauga el.
Dorinta arzatoare a inceput inca din adolescenta. A incercat sa-si construiasca singur un deltaplan, dar “inventia” nu i-a reusit. La 16 ani a cochetat cu parasutismul, iar la scurt timp dupa aceea si-a achizitionat o parapanta. “Mi-au placut toate, si parapanta, si saritul cu parasuta, dar nimic nu se compara cu avionul”, explica fostul miner.
Cand s-a lasat de sapaturi in mina, unul dintre principalele motive ale plecarii a fost nocivitatea prafului din mina.
“Am vazut si oameni morti printre daramaturi, insa cel mai nociv este praful acela. Nu vezi nimic in jurul tau decat praf, iar respiratia ti-e aproape imposibila. Am stat si m-am gandit ca nu sunt nici macar fumator si o sa ajung sa mor de boli la plamani. Moarte inceata, dar sigura”, povesteste Ovidiu, amintindu-si de vremurile in care era miner.
A amenajat o pista de 250 de metri
A facut scoala de pilotaj la Arad, iar cand a venit acasa cu avionul, primarul din Vulcan l-a ajutat sa-si amenajeze o pista de 250 m. Vecinii au fost reticenti la inceput si il atentionau de fiecare data ca trebuie sa aiba grija sa nu cumva sa cada peste casa lor. Barbatul se amuza teribil de ingrijorarea lor, dar totodata statea si el cu frica sa nu cumva sa pateasca ceva. “Din fericire, am un avionas bun, stabil, care nu mi-a creat probleme. Familia statea foarte ingrijorata pentru mine, si probabil ca si-ar fi dorit sa-mi aleg alta pasiune… de exemplu sah”, zice Ovidiu
Pintea razand, sprijinindu-se mandru de micutul avion. “Nimeni din familia mea nu a pilotat avioane si cred ca si asta a fost un motiv de panica pentru ei. Nu stiau mai nimic despre avioane, decat faptul ca daca e sa cazi…”, se opreste si da din cap. “Dar s-au obisnuit”, adauga el.
O ciudatenie, spune pilotul, este ca daca se afla intr-un bloc, la etajul 8, nu se apropie de geam deoarece i se face rau de inaltime, dar in avion ii dispare orice teama. “Eu am brevet de ULM (Ultra Light Model), iar legea spune ca, in cazul meu, ai voie sa urci cu el pana la 500 de metri deasupra obstacolelor. Deci in oras ai voie sa fii cu 500 de metri deasupra caselor, dar la mine in Vulcan merg deasupra dealurilor si acolo chiar esti la inaltime. E o priveliste superba, nu am cum sa o descriu”, ne-a explicat Ovidiu uitandu-se cu ochii mari catre cerul senin.
Pe viitor, vrea un avion mai performant
Pe viitor, omul ar vrea sa achizitioneze un avion mai performant, deoarece a trecut de stadiul de incepator. “Pe acesta am dat, cu tot cu transport si taxe, 13 mii de euro. L-am adus din Belgia. M-am atasat de el, dar imi doresc ceva mai puternic”.
Avionul poate atinge 150 km/h
Mica aeronava se numeste “Kolibri III” si este o productie ungureasca. Avionul a fost fabricat in 1992, iar viteza pe care o poate atinge in zbor este 150 km/h. Capacitatea rezervorului este de 50 de litri, iar consumul ajunge undeva in jur de 10% sau, in limbajul aviatic, 12 litri pe ora. Motorul este in 4 timpi si are puterea de a ridica aeronava pana la patru mii de metri inaltime. Aripile sunt detasabile, iar aceasta actiune dureaza 15 minute.