Potrivit ziarului italian Il Fatto Quotidiano, Ovidiu Burduşa a pus piciorul în Roma, pentru prima dată, în 1998. “Italia era pentru noi precum America. Aveam deja un unchi aici, el este cel care m-a găzduit”, a povestit românul. Cariera sa în Peninsulă a început ca angajat la încărcarea şi descărcarea mărfurilor pentru o firmă de produse alimentare. Apoi, a lucrat ca om de serviciu şi recepţioner la un hotel din centru. Însă era nemulţumit, pentru că ştia că putea să facă mai mult de atât, mai ales că obsesia lui era turismul.
La sfârşitul anului 2000, Ovidiu a revenit în România şi a dat examen la Facultatea de Turism din Bucureşti. După fix cinci ani, a urmat şi un master în turism la distanţă, apoi s-a întors în capitala Italiei cu 100 de CV-uri printate. “Le-am dus la toate hotelurile situate între Piazza della Repubblica şi Piazza del Popolo, considerate inima şic a Romei”, îşi aminteşte Ovidiu. După doar zece zile, a fost angajat ca paznic de noapte la un hotel, iar în trei ani, a reuşit să se facă remarcat şi să ajungă managerul unităţii. Însă obiectivul lui era altul: să-şi deschidă propria afacere. Iar în 2011, visul i s-a împlinit. Ovidiu a cumpărat împreună cu un coleg un hotel în Piazza Spagna, plătit pe jumătate în rate. După doar doi ani, cei doi l-au vândut cu o sumă de peste două ori mai mare decât cea de achiziţie. Având de-acum banii necesari, Ovidiu a considerat că e pregătit să facă totul de unul singur. A găsit un local abandonat pe via del Corso, l-a închiriat pentru 18 ani cu 6.500 de euro pe lună, l-a renovat şi l-a transformat într-un hotel, Corso Grand Suite. S-a dovedit că are fler, pentru că a avut o cifră de afaceri de 160.000 de euro în primele şase luni de activitate. Clienţii lui sunt în proporţie de 90% străini, în special americani, scandinavi şi români. “Am găzduit- o şi pe ambasadoarea noastră”, subliniază Ovidiu.
În ciuda succesului său, românul, care s-a căsătorit şi are doi copii, vrea să se întoarcă la un moment dat în ţara natală. Visează să-şi deschidă hotel aici, într-o zonă montană. “Dacă- ţi pui în minte să-ţi schimbi viaţa, mai devreme sau mai târziu reuşeşti. Dacă te-aştepţi să te ajute statul, îţi faci iluzii. Cheia succesului o avem toţi, este în mâinile noastre. Problema e să ştim să o vedem, poate doar am pus-o în buzunar”, crede el.

Ea i-a cucerit pe italieni cu o scrisoare

Şi Livia Elisabeta Toma (foto), o româncă de 50 de ani care lucrează ca îngrijitoare în Toscana, a intrat în atenţia presei italiene. După ce bătrânul pe care îl îngrijea în provincia Grosseto a murit, Livia, mişcată de felul în care italienii au tratat-o, le-a scris o scrisoare de mulţumire, pe care a afişat-o în holul clădirii unde locuia: “Vă mulţumesc pentru toate saluturile pe care mi le-aţi adresat cu atâta amabilitate, fără prejudecăţi. Vă doresc vouă, tuturor, de la cel mai mic până la cel mai mare, multă sănătate şi să nu aveţi niciodată nevoie de o îngrijitoare. Vă asigur că nu este simplu să găseşti un teren liber de prejudecăţi. Din acest motiv am vrut să vă mulţumesc”. Livia este profesoară de română şi de franceză şi spune că îşi doreşte foarte mult să traducă basmele româneşti în italiană, dar şi să scrie un roman.

Urmărește-ne pe Google News