„Am simțit că am intrat într-un film James Bond. Stăteam într-o peșteră uriașă, înconjurată de apele unui lac subteran. Pe un perete vedeam o cascadă strălucitoare de sare cristalizată, formată pe pereții negri la sute de metri deasupra mea, în timp ce stalactite delicate erau suspendate ca țurțurii pe tavan”, își începe Driver prezentarea vacanței din România pe care o descrie ca una dintre cele mai ieftine și destinații din Europa: „România trebuie să fie una dintre cele mai bune destinații din Europa. O cameră într-un hotel de patru stele costă doar 25 de lire pe noapte și o gustare rapidă de bere și chipsuri puțin peste o liră”.
„Salina Turda din România este atât de mare încât găzduiește o sală de spectacole, un loc de joacă și chiar o roată Ferris. Datând din secolul al XVII-lea, seamănă cu un oraș subteran, cu puțuri de mină imense și tuneluri de peste un kilometru săpate în stâncă.
Se află la doar câțiva kilometri de Cluj Napoca, capitala Transilvaniei, unde l-am întâlnit pe ghidul meu, Mihai, cel care m-a ajutat să vizitez nordul țării.
Ne îndreptam spre Maramureș, o frumoasă regiune nealterată cu păduri și dealuri. Era începutul lunii septembrie, iar zona rurală era plină de fânețe în formă de pară.
În micul sat Breb, fermierii coseau iarba manual și o puneau la uscat pe câmp pentru a o transforma în fân. Viața de aici nu s-a schimbat prea mult timp de-a lungul secolelor. Caii și căruțele circulau pe șosele, iar un coșar împletea ramurile de plop în grădina sa”, povestește britanica.
Jurnalista a fost impresionată de momentul în care a văzut o femeie că spăla rufe la râu. „O femeie în vârstă de 84 de ani a dus o haină făcută chiar de ea la războiul de țesut la râu pentru a o spăla. O bătea cu ajutorul unei palete de lemn de pietrele din albie”, povestește Driver.
Britanica a fost cazată într-o casă de oaspeți condusă de o altă englezoaică, Penny, iar în una dintre zile, ghidul său a dus-o la o nuntă tradițională care avea loc în sat. Bloggerița a fost uimită de ospitalitatea oamenilor, de felul în care a fost primită de aceștia și de obiceiurile lor. „Am fost tratată ca un oaspete de seamă și m-am alăturat procesiunii, în timp ce se îndrepta spre biserică, însoțiți de muzicieni tradiționali și bărbați care cântau cu sticle de alcool în mână”, povestește scriitoarea.
În continuarea vizitei sale, Driver a trecut din Maramureș în Bucovina cu Mocănița și apoi a ajuns la mănăstirile din nordul Moldovei.
„În Bucovina, Mihai m-a dus la mânăstirile magnifice care au acum statutul de patrimoniu mondial UNESCO. Înconjurate de fortificații, datează din epoca medievală când artiștii au pictat fresce nu numai în interiorul bisericilor, ci și fiecare centimetru de exterior.
Culorile picturilor din exterior erau atât de vibrante încât păreau a fi făcute ieri. Unele prezentau scene biblice, în timp ce altele surprindeau scene groaznice cu torturarea și moartea martirilor români”, scrie bloggerița.
Ultima noapte în România a petrecut-o în Suceava. „Casa de Oaspeți, situată chiar în afara orașului, este acum o pensiune de lux, dar construcția ultra-modernista din sticlă, lemn și beton a fost inițial cabana de vânătoare a fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu.
Avea dormitoare spațioase și o terasă largă, cu vedere spre grădină, dar partea cea mai interesantă a fost mica pivniță circulară unde Ceaușescu i-a primit pe lideri importanți ai lumii precum liderul URSS, Leonid Brejnev sau Șahul Iranului.
Intrarea s-a făcut printr-un tunel căptușit cu ramuri de salcie și trofee de vânătoare: un râs și un mistreț. Totul – mesele, scaunele și chiar podeaua – era făcut din trunchiuri de copaci lustruite. Pereții erau decorați cu capete și piei de urși, iar în mijloc era un candelabru uriaș din coarne de cerb.
Atmosfera era claustrofobă și rece și tot ce îmi doream era să ies la lumina soarelui. De fapt, ar fi o locație perfectă pentru ascunzătoarea lui Blofeld din următorul film Bond”, își încheie Wendy Driver, materialul despre România din Daily Mail.
Fotografie ilustrativă: 123rf.com