Pădurarii spun că s-au furat, în total, 120 de milioane de metri cubi de lemn, în valoare de 36 de miliarde de euro, adică jumătate din datoria externă a României în acest moment!

”Conform Codului Silvic, pădurile restituite proprietarilor, adică 600.000 de hectare, trebuiau să beneficieze de subvenţionarea pazei – bani care veneau către pădurarul zonei. Nu s-a alocat nici un ban, din 2008 încoace, iar acele păduri private au rămas nepăzite, în mod deliberat. Aşa se explică faptul că au fost tăiaţi 120 de milioane de metri cubi de pădure. Acest lemn nu putea fi transportat cu căruţa, era nevoie de o infrastructură pentru a tăia şi a muta atâta lemn din pădure. Această infrastructură aparţine unor grupuri de interese care au putera de a influenţa decizia politică în domeniul silviculturii. Vom cere demascarea lor!”, ne-a spus inginer diplomat Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor. Cele mai multe păduri s-au tăiat în judeţele Harghita, Mureş, Maramureş, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vâlcea.

Dacă nu vor reuşi să sensibilizeze Guvernul săptămâna viitoare, pădurarii promit să se întoacă pe 20 aprilie. Ei vor cere cu insistenţă şi aplicarea normelor Codului Silvic ce prevăd spor de periculozitate de 25% din slariul brut al pădurarilor, care se ridică la aproxiamtiv 1.200 lei. În ultimii 15 ani patru pădurari au fost ucişi şi 600 au fost vătămaţi grav în timpul serviciului de hoţii de lemn.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News