Trebuie să ai un program
Astronauții au, de multe ori, experiență cu izolarea. Scott Kelly a petrecut aproape un an continuu în spațiu, fără pauză, la bordul Stației Spațiale Internaționale, alături de o mână de oameni.
Pentru Kelly, e important ca oamenii să fie realiști și să se pregătească pentru o perioadă de izolare ce poate fi destul de lungă.
Oamenii trebuie să aibă așteptări realiste, nu știm când se va termina treaba asta.
Scott Kelly pentru New York Times
Kelly asemuiește experiența curentă cu anul său petrecut în spațiu. E important să nu cădem pradă haosului și să ne facem un program pe care să-l respectăm, spune astronautul american. De asemenea, exercițiile fizice sunt foarte importante – ne ajută atât fizicul, cât și mintea să rămână sănătoase.
Când stai într-un loc restrâns, trebuie să-ți găsești un hobby.
Scott Kelly
Fie că e un instrument, gătit sau chiar o carte, e important să ne ocupăm cu ceva care să ne umple timpul și în care să învățăm. Când a plecat în spațiu, Kelly și-a împachetat și câteva cărți fizice și spune că pentru el, nimic nu se compară cu sentimentul de a ține o carte în mână.
Mai mult, într-un moment în care toate afacerile suferă, e important să susținem comercianții de cărți, care în această perioadă oferă multe reduceri și livrează la domiciliu.
Nu opri comunicarea
Chiar și pe durata expediției spațiale, Kelly conversa deseori cu familia și cu prietenii săi și ne sfătuiește să facem același lucru. Datorită tehnologiei, nu a fost niciodată atât de ușor să ținem legătura cu cei dragi, și să le comunicăm că nu sunt singuri și că suntem toți împreună în fața acestei provocări.
Un alt astronaut, Frank de Winne, spune că e vital să nu întrerupem contactul social, chiar și dacă e prin mijloace electronice. Belgianul, primul european care a fost la comanda Stației Spațiale Internaționale, este actualmente în carantină, dar își sună mama în fiecare zi, la aceeași oră.
Astfel putem să ne vedem, dar creează și o structură pentru ea, pentru că știe că în fiecare zi o sun.
Frank de Winne, astronaut
Mijloacele de comunicare există – depinde de noi să le folosim cum trebuie.
Găsește-ți o misiune a ta
Vincent Larnaudie-Eiffel a condus un submarin nuclear – unul dintre cele mai scumpe și mai periculoase obiecte create de omenire. A stat luni în șir izolat, de multe ori singur în cabina sa, pregătind misiunea.
Dar există și mult timp în care nu faci nimic. Larnaudie-Eiffel vede similarități între situația sa de pe submarin și ceea ce mulți oameni simt astăzi, închiși în laboratoarele lor. E important să nu uităm de ce facem asta, și să ne gândim la misiunea noastră.
Cu toții avem o misiune acum: misiunea este să-i protejăm pe ceilalți, pe cei din sistemul medical, și să reușim să depășim acest chin la care suntem supuși.
Vincent Larnaudie-Eiffel
Căderile sunt normale
Cyprien Verseux, un astrobiolog de la Universitatea din Bremen, a stat peste un an într-o cămăruță, alături de cinci alți voluntari, simulând condițiile pentru o misiune pe Marte.
În afară de a comunica bine cu cei alături de care ești izolat, Verseux spune că e normal să simțim căderi mintale. E important să trecem peste și să nu le dăm multă atenție.
E normal să-ți cadă și productivitatea și moralul. Nu este un semn de slăbiciune, nu trebuie să te simți vinovat.
Cyprien Verseux, un astrobiolog de la Universitatea din Bremen:
E o perioadă care va fi cu siguranță stresantă, spune Verseux, dar cu organizare și puțin exercițiu, o putem face mai tolerabilă.
Kelly își închide articolul cu un mesaj motivațional. Din spațiu, granițele nu se văd. Din spațiu, toată planeta arată la fel, și toată omenirea arată la fel. Cu toții suntem interconectați și, acum mai mult decât oricând, cu toții suntem amenințați de problema coronavirusului. Putem depăși această problemă împreună, spune Kelly.
Am văzut oameni depășind cele mai mari probleme imaginabile și știu că dacă lucrăm împreună putem trece și peste asta”, concluzionează astronautul.
Scott Kelly, astronaut
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!