În România, anul trecut munceau în domeniul informaticii  peste 120.000 de persoane, dar numărul acestora ar putea crește simțitor în următorii ani, întrucât autoritățile din țara noastră vor să scoată pe bandă rulantă specialiști IT, dat fiind faptul că acest domeniu nu produce șomeri iar salariile sunt peste medie.

Astfel, șefii de ministerul educației au decis ca Informatica să devină materie obligatorie pentru gimnaziu, de anul viitor. Elevii vor studia din toamnă informatica după următorul plan conceput de ministerul educației: în clasa a cincea se vor studia sistemele de calcul, algoritmi şi animaţii grafice, în clasa a şasea, noţiuni de bază ale limbajelor de programare, în clasa a şaptea, iar în clasa a opta, elevii ar urma să înveţe cum să creeze pagini web.

Cu toate că programele de studiu pentru elevi sunt aproape gata, mai marii de la educație au o mare problemă. Lipsa cadrelor didactice în domeniu, întrucât, absolvenții de informatică nu au ales catedra, ci un loc de muncă mult mai bine plătit în domeniul privat sau de stat.

”Este o mare lipsă de profesori care să predea informatica. Avem profesori care sunt în proces de reconversie profesională, respectiv de la educaţie tehnologică la informatică, matematică, fizică, chimie, deci elementul de reconversie este în plin. Au anticipat faptul că va fi nevoie de informatică. Începem cu clasa a cincea, după care ulterior cu celelalte clase”, a declarat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

În plus, nu toate şcolile au spaţii pentru laboratoare de informatică, iar cei care conduc domeniul se plâng că nu au bani pentru aface în fiecare școală astfel de laboratoare. Acum, în România informatica se predă doar la clasele cu profil.

Venitul mediu brut din această industrie este cu mult  mai mare decât în alte domenii. Experții în piața muncii ne-au spus că un debutant în domeniu câștigă minim 10.000 de euro pe an, un programator cu experienta medie obține între 18 si 27.000 de euro anual, iar poziţiile de management au salarii anuale de până la 50.000 de euro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News