Dinamită găsită la un han din județul Neamț. Cum a fost descoperită muniția neexplodată FOTO
Peste 20 de bucăți de dinamită provenind din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite în timpul unor săpături arheologice realizate la monumentul istoric „Hanul de la Șerbești”,, în centrul comunei Ștefan cel Mare din județul Neamț.
Muniția neexplodată a fost descoperită luni de un angajat al Complexului Muzeal Județean Neamț care a sunat imediat la 112.
„La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care au descoperit 22 bucăți dinamită calupuri de 100 grame fiecare și 8 bucăți fragmente calupuri dinamită provenită din Al Doilea Război Mondial”, au precizat reprezentanții ISU Neamț, conform tvmneamt.ro.
La fața locului a fost rimis un echipaj de jandarmi pentru a asigura paza, iar astăzi urmează ca pirotehniștii să detoneze dinamita.
Aflat în comuna Ștefan cel Mare din Neamț, Hanul de la Şerbeşti este un fost han turistic construit în secolele XVII – XVIII.
Hanul a rămas fără acoperiş în Primul Război Mondial, când a ars. Clădirea a fost refăcută și a funcţionat ca han până în momentul naţionalizării comuniste, când a fost transformată în magazie CAP şi dată în grija administraţiei locale, conform Adevărul.
Hanul de la Şerbeşti s-a transformat într-o ruină și a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Neamț în 2004.
Recuperată de la moștenitorii foștilor proprietari, clădirea a revenit la Primăria Ștefan cel Mare care a obținut fonduri europene de aproape 600.000 de euro pentru a-l restaura.