Incidentele de pe stadionul Farul din Constanta nu fac decat sa confirme un lucru asupra caruia sociologii au incercat sa traga un semnal de alarma. Ce ii nemultumeste pe suporterii care fac parte din nucleul dur al galeriilor, pe spectatorii fideli de la peluza? Ce ii determina sa recurga la gesturi violente? Concluziile sunt multiple: sociologii spun ca fanii imping uneori mult prea departe iubirea pentru echipa lor favorita, iar psihologii cred ca fanii dinamovisti si stelisti sunt pur si simplu mai prost-crescuti decat restul galeriilor din tara.

25 martie 2006. Farul Constanta vs Dinamo Bucuresti. Iritati de refuzul jandarmilor de a le permite sa afiseze cateva bannere pe gardul peluzei, fanii gcainilorh alb-rosii incep sa-si dea in petic.  Cineva smulge un scaun si-l arunca inspre fortele de ordine, iar in secunda imediat urmatoare spiritul de turma se face simtit. Cozile de la steaguri sunt rupte, se smulg bucati din treptele de beton, in timp ce un ofiter incearca sa calmeze spiritele cu ajutorul unei portavoce. Inutil. Infierbantati de alcoolul consumat inainte de meci prin barurile Constantei, dinamovistii se reped cu furie spre grupul format din fortele de ordine; se lasa cu imbranceli, cu pumni, picioare, ploua cu scaune, fumigene, petarde. Cateva grenade lacrimogene bubuie in mijlocul suporterilor si, ca impinsi de niste resorturi invizibile, scutierii formeaza o linie imaginara de-a lungul tribunei.  Suporterii sunt impinsi cu forta afara de pe stadion, multi dintre ei simtind pe pielea lor ce inseamna un baston de cauciuc, incepe sa curga sange, se sparg arcade si clavicule, vuietul Salvarii se face auzit.

Conform datelor colectate, analizate si date publicitatii de catre Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), atitudinea fanilor celor mai titrate echipe de fotbal din Romania – Steaua, Dinamo si Rapid – urmeaza o crestere continua pe scara violentei.

Suporterii dinamovisti sunt renumiti pentru violenta. Mai mult de jumatate dintre cei intervievati (51,25%) au recunoscut ca macar o data au fost implicati in scandaluri cu suporterii altor echipe. gInteresant e faptul ca pentru suporterii dinamovisti, in afara de echipele rivale, Steaua si Rapid, al treilea mare dusman, pe o lista imaginara, este Politia, observatie oarecum inedita, cu atat mai mult cu cat Dinamo a fost recunoscuta mult timp ca fiind echipa Ministerului de Interneh, explica conferentiar doctor Marius Pieleanu (foto), coordonatorul studiului.

Galeria rapidista pare cea mai gpasnicah, in raport cu rivalele de la Steaua sau Dinamo, doar 40% dintre suporterii intervievati spunand ca au fost implicati in scandaluri. Studiul releva un alt fapt interesant, si anume ca dupa cea a echipei Dinamo, galeria Stelei este cea mai agresiva si mai acida din tara, doi din trei sustinatori ai formatiei din bulevardul Ghencea recunoscand faptul ca cel putin o data s-au luat la bataie.

Declaratiile fanilor consemnate in studiu nu fac decat sa completeze imaginea suporterului inrait, a fanului gata sa moara pentru echipa, gcu gaboruT de gath.

Educatia de pe stadioane este viguroasa si simpla, aproape militara. Suporterii unei echipe, indiferent care e aceea, sunt educati sa fie caini pana la moarte. Pentru aceasta, primesc un fel de uniforme invizibile si li se rezerva locurile de onoare pe stadion. Li se da importanta, au un cuvant de spus, au reprezentant cu trecere pe langa patron. In momentul in care ei sunt obligati sa respecte un anumit set de reguli, lucrurile se complica. Obisnuiti ca ei sa dea tonul si sa faca legea la peluze, trec foarte usor de la starea de surprindere la cea de revolta, iar de aici si pana la momentele socante, de genul celor petrecute pe malul marii, nu mai e decat un pas.

Dupa cea a echipei Dinamo, galeria Stelei este cea mai agresiva si mai acida din tara, doi din trei sustinatori ai echipei din bulevardul Ghencea recunoscand faptul ca cel putin o data s-au luat la bataie

Incidentele de pe stadionul Farul, din Constanta, au fost considerate cele mai violente din Romania. 10 fani au avut nevoie de ingrijiri medicale, sapte jandarmi au fost spitalizati, o fata a lesinat dupa ce a fost lovita in cap de o piatra. Pentru a-i calma pe huligani, jandarmii i-au strans intr-un tarc si i-au tinut acolo, cu fata la pamant, pana la finalul partidei

Pentru a preveni evenimente de genul celor petrecute la Constanta, meciul dintre Rapid si Steaua a avut parte de masuri exceptionale. Jandarmeria  a decis ca suporterii sa nu aiba voie sa intre in stadion cu petarde, fumigene si cu bannere cu continut obscen, rasist sau xenofob. 1.500 de jandarmi si politisti au garantat securitatea partidei. De asemenea, in zona stadionului Giulesti s-au aflat aproximativ 300 de politisti de la Ordine Publica, Brigada Rutiera si de la Investigatii Criminale.

„Bataia le da o aura de luptatori”

gViolenta e incurajata de ziaristi care prezinta faptele ca pe o batalie pe viata si pe moarte, batalie in care exista un singur invingator. Faptul ca participa la aceste batalii le confera suporterilor aura de luptatori. Aceeasi vina o au si sefii de cluburi, care de cele mai multe ori sunt extrem de violenti in declaratii si fapte. Galeriile sunt conduse de persoane puternic certate cu legea, de cele mai multe ori de adevarati infractorih, explica Florin Tudose (foto), medic psihiatru. In opinia doctorului Tudose, sefii galeriilor reusesc sa se impuna si sa domine masele de suporteri fanatici prin violenta, agresivitate si santaj. gDe ce aceste incidente nu sunt provocate de suporterii ardeleni? Pentru ca acolo este un inalt grad de civilizatieh.

Urmărește-ne pe Google News