Cele mai cunoscute cazuri de situații în care mandatele de parlamentar au trecut în familie, în funcție de interesele de moment, sunt în cadrul grupului minorităților din Camera Deputaților.
Reprezentantul Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, și-a început activitatea în Parlament în 2000. Apoi au urmat mandate în 2004, 2008, 2012 și 2020. În 2016 a făcut o pauză, după ce primise o condamnare pentru conflict de interese în 2014, pentru angajarea de rude la cabinet. Așa că locul i-a fost luat patru ani de soția, Victoria Longher. Acum, pe lista pentru parlamentare candidează și Ghervazen Longher, dar și soția sa, primul pe listă fiind soțul.
De data aceasta din partea Asociației Italienilor din România nu mai candidează Andi Grosaru. Ales pentru prima dată în 2016, când i-a luat locul tatălui său, decedat în perioada mandatului 2014, Andi Grosaru lasă loc pentru Camera Deputaților mamei sale, Ioana Grosaru. Soțul acesteia, Mircea Grosaru, fusese ales prima dată pentru deputăție în 2004, câștigând apoi mandate și în 2008, și în 2012.
Iulis Firczak candidează pentru un al treilea mandat de deputat. Acesta este reprezentantul Uniunii Culturale a Rutenilor din România. Însă înainte de a lua calea deputăției Iulius Firczak, locul a fost ocupat timp de trei mandate de tatăl său, Gheorghe Firczak.
Rocada fiu-tată
La nivelul PSD, regăsim în primul rând situația lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Senat în Giurgiu. Piedone a ajuns pe lista de la Giurgiu după ce fosta sa funcție, de primar al sectorului 5, a fost preluată de Vlad Popescu Piedone. În perioada 2020-2024, Piedone junior a fost deputat. Acum e rândul tatălui să fie senator.
La PSD întâlnim și o a doua situație, însă în Mureș. Gliga Dumitrița candidează pentru un al doilea mandat de deputată, după ce primul a fost cel din perioada 2020-2024. Înainte, în perioada 2008-2016, Vasile Gliga, tatăl ei, a avut două mandate de deputat. Apoi, în perioada 2016-2020, un loc de senator a avut asigurat ginerele acestuia, Horea Soporan.
Pe de altă parte, la PNL, influența internă exercitată de părinți și-a spus cuvântul la Ilfov. Daniel Gheorghe e la un pas să înceapă al patrulea mandat de deputat, deși are doar 39 de ani. Daniel Gheorghe este fiul puternicului primar din Otopeni, Silviu Gheorghe, iar prima dată a ajuns în Camera Deputaților în 2014, când a luat locul unui coleg liberal, iar din acel moment a fost mereu pe locuri eligibile, în prezent fiind deschiderea de listă de la Ilfov.
O afacere de familie
Astfel de situații semnalate de Libertatea au fost cele ale soților Frigeoiu (candidați în Constanța și Buzău), soții Cîmpan (candidați în Bihor și Satu Mare), soții Ursei și Ursăscu (candidați în județul Călărași) sau familiile Simu și Crețeanu. Numărul numelor asemănătoare, cu potențial de rudenie este însă mult mai mare, peste un sfert dintre candidații formațiunii fiind în această situație.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 28.11.2024, 21:34
Țucă-i tata, da ce frumoși mai sunt! Unul și unul, bine le-ar mai sta în pijamale cu dungi orizontale.
HOPAHPO • 28.11.2024, 19:55
Acest lucru se intampla si la primariile din toata tara . Astfel , primariile se transmit ca o mostenire din tata in fiu .Si asa se ascund hotiile si criminalitate , ajungand dupa ani si ani cand se descopera la prescriptii .Nu intelegem pentru ce nu se specifica o limitare de ani pentru a fi trecut pe listele de primari , deputati sau senatori , limita care ar trebuie sa fie de 2 mandate cel mult . Chiar nu se gasesc alte persoane mai bine pregatite profesional ? Dar partidele politice au o sursa de venit cu acele liste .Asa cum a facut Simion , fat toti presedintii de partide , cerand sume importante pentru un loc elegibil pe liste .Si ne intrebam : daca o persoana vrea sa fie trecuta pe liste , cat plateste si cat venit are dupa ce a ajuns sa fie ales ? Vorbesc de venit in forma de mita , de imunitate , de influente etc . Speram ca noul guvern sa modifice alegera pentu listele de candidati si limitare dreptului de a fi ales mai mult de 2 mandate .