„Acțiunea de retragere a atribuțiilor domnului secretar de stat Florin Lixandru pentru delict de opinie, este un act de autoritarist și totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam de mult apuse. Acest abuz de putere al unui proaspăt și în același timp tânăr ministru ne aduce în atenție necesitatea de a ne gândi inclusiv la modificări privind funcționarea guvernului și exercitarea răspunderii ministeriale”, a transmis, joi dimineață, Vasile Dîncu într-o postare pe Facebook.

Miercuri, ministrul educației i-a retras atribuțiile secretarului de stat Florin Lixandru. Decizia a venit la puțin timp după ce social-democratul a criticat proiectul legilor educației și a cerut prelungirea calendarului de adoptarea până în martie 2024. Liberalii vor adoptarea proiectului în martie 2023.

„Cred că doamna ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului și să renunțăm la colaborarea cu echipa sa, adică să-i retragem și noi – PSD – atribuțiile delegate prin votul pentru această echipă de guvernare”, a solicitat Vasile Dîncu.

Surse politice au declarat pentru Libertatea, după ședința de coaliție de miercuri seară, că Florin Lixandru își va primi înapoi atribuțiile.

„A rămas că îi schimb atribuțiile lui Florin Lixandru și că vom avea o discuție astfel încât, de acum înainte, echipa ministerială să aibă același mesaj, cel agreat în coaliție”, a spus Ligia Deca în timpul ședinței de coaliție, potrivit surselor Libertatea.

Dispute în coaliție privind calendarul de adoptare

Libertatea a relatat că specialiştii în educaţie din partea partidelor de coaliție, PSD, PNL şi UDMR, s-au întâlnit vineri dimineață, 27 ianuarie, pentru a discuta propuneri de îmbunătățire la legile educației, dar nu s-a ajuns la niciun consens.

Înaintea ședinței, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, i-a cerut liderului social-democrat, Marcel Ciolacu, refacerea legilor educației și prelungirea termenelor pentru prezentarea în coaliție şi în Guvern, argumentând că legile trebuie revizuite şi că este nevoie și de consultări cu mediile educaționale. Solicitarea sa a fost respinsă de PNL.

Dezbaterea celor două proiecte ale legilor educației a fost principalul punct pe ordinea de zi a primei şedințe de coaliție de la Palatul Victoria din 10 ianuarie 2023. Atunci, liderii coaliției, Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR), au convenit asupra unui calendar. Mai precis, ca legile educației să fie adoptate de Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News