Potrivit paginii de Facebook La Blouse Roumaine, cei care au publicat noua fotografie, o altă vestă Dior din colecția toamnă 2017 este inspirată de costumele tradiționale românești. Deși nu au reușit să găsească o fotografie cu o bundiță brodată identic cu cea a celebrei case de modă, este mai mult decât evident faptul că vestele bucovinene au stat la baza modelului Dior.
Începând de la culorile folosite pentru broderie, combinația de verde, lila și roșu, până la forma și mărirea buzunarelor și a felului în care este aplicată blana pe margini și modelul florilor brodate, totul arată clar că vesta Dior este inspirată de bundiță. ”Aceeași colecție cu cojocul din Beiuș. Nu am găsit modelul de broderie 1 la 1, posibil să existe”, scrie La Blouse Roumaine în postarea de la fotografie.
Noua postare, Dior vs Bucovina a devenit rapid virală pe Facebook fiind distribuită în doar două zile de peste 1.500 de ori.
Acesta este al treilea caz semnalat în care de haine realizare de mari case de modă internaționale, inspirate din costumele tradiționale românești și care nu sunt creditate. Săptămâna trecută s-a descoperit, că brandul de lux Christian Dior ar fi copiat un cojoc românesc. Ținuta inclusă în colecția de toamnă 2017 seamănă izbitor cu modelul unui cojoc tradițional din Țara Beiușului, județul Bihor.
Reprezentanții unei asociații din Beiuș, Ţara Binşului – Terra Beiusensis, au semnalat pe pagina de Facebook asemănarea dintre modelul realizat de casa de modă Christian Dior și cojorul binşenesc. ”This is Bihor, not Dior” este mesajul publicat pe pagina „La Blouse Roumaine”, care promovează prețuirea portului tradițional românesc în lume. Recent, administratorii aceleiași pagini au determinat-o pe creatoarea de modă Tory Burch să recunoască faptul că a copiat, pentru o creație, elemente dintr-o haină tradițională românească.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro