Cuprins:
Viața lui Clive Etitie este plină de minciuni. „Este un om complet necunoscut”, rezumă procurorul adjunct Theo Touzeau. Chiar și numele său este suspect, e discutabil.
Congolezul de 39 de ani pare să fugă de responsabilitățile sale la fel de mult cum fuge de realitate.
Pe 15 octombrie 2024, el a fost chemat în fața tribunalului din Evreux pentru multiplele sale falsuri, însă bărbatul nu a venit și, în prezent, pe numele lui s-a emis un mandat de arestare.
Fals medic de psihiatrie, la Urgențe, cu diplomă românească, într-un spital din Franța
Cazul neobișnuit datează din anul 2017. În încercarea de a recupera daunele legate de condamnarea lui Clive Etitie pentru practicarea ilegală a medicinei (2014), Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CPAM) din Rhone a descoperit că bărbatul lucrează acum ca medic psihiatru la camera de urgențe a spitalului New Navarra.
Angajat de instituție în noiembrie 2015, el este demascat abia în mai 2017. Bărbatul a fost arestat, iar polițiștii încep să dezvăluie adevărul, ceea ce nu este o sarcină ușoară.
Cele patru adrese furnizate de congolez conduc la un impas. Aceeași situație se aplică și în ceea ce privește situația sa familială: cel care se declara singur și fără copii este, de fapt, într-o relație și este tată a trei sau chiar cinci copii, conform declarației sale fiscale. Astfel, se adună și mai multe falsuri la dosar.
Avea 10 identități false, iar diploma din România avea numărul real al unui medic de la noi
Atunci când au găsit mașina escrocului, polițiștii au descoperit și adevărata lui adresă.
În plus, s-au mai găsit ștampile oficiale cu diferite nume la notari, primării, universități, medici, firme de finanțe, consuli, miniștri, ambasadori, ceea ce arată că Clive Etitie avea aproape 10 identități, toate false.
„Arată amploarea vieții false pe care a construit-o”, subliniază parchetul.
Investigația a demonstrat că bărbatul nu a fost niciodată înscris în Ordinul medicilor și că nu a avut niciodată autorizație de la minister pentru a practica această meserie.
Acuzatul a făcut pe toată lumea să creadă că este absolvent al unei universități din România, reproducând logoul acesteia și folosind numărul de diplomă al unui medic român adevărat.
Congolezul a fost „mirosit” la un spital de unde a fugit
Planul este destul de elaborat, iar escrocul nu se află la prima încercare. Înainte de a ajunge la spitalul din Franța, din Evreux, el a încercat și în Jura. Dar acolo, în timp ce colegii săi își exprimă îndoieli cu privire la competențele sale și doresc să facă niște teste, falsul medic fuge.
Acest lucru nu l-a împiedicat însă să ajungă la Evreux și să păcălească autoritățile spitalului de psihiatrie din Navarra, oferind un document fals pentru a-și păstra cazierul judiciar curat.
Când spitalul constată că el a fost deja condamnat, Clive Etitie pretinde că este victima unuit furt de identitate.
La Evreux, ca și în posturile pe care le-a avut anterior, competențele sale ajung să fie contestate și puse sub semnul întrebării. Pacienții sunt speriați, iar șeful său de secție plănuia să nu-i reînnoiască contractul, indică avocatul spitalului de psihiatrie.
A consultat 500 de bolnavi, iar spitalul cere acum despăgubiri
Instituția cere acum despăgubiri pentru prejudiciul financiar (peste 129.000 de euro) și cel de imagine. Reputația sa a fost, într-adevăr, afectată în urma publicării cazului în presă.
Trebuie menționat că falsul medic congolez a activat în acel spital timp de un an și jumătate și a consultat aproximativ 500 de pacienți. Nu se ocupa de internări, dar putea prescrie medicamente sub responsabilitatea unui șef de secție.
Prima victimă a fost un tânăr depresiv care, din cauza gândurilor negre, a mers la spital. Falsul doctor l-a diagnosticat cu schizofrenie și halucinații auditive, iar pacientul a fost internat împotriva voinței sale.
Diagnosticul, descris drept „extrem de șocant” de avocata victimei, ar fi trebuit să fie verificat atent de medicii care îi erau șefi.
„Când se investighează, se constată că acele controale nu au fost efectuate”, susține avocata victimei, escrocul ajungând acolo în plină penurie de profesioniști.
Deși nu este acuzat de omor din culpă, Clive Etitie ar putea avea pe conștiință și moartea unui pacient care s-a prezentat la spitalul Navarra pe 13 decembrie 2016. Escrocul a refuzat internarea acestuia, în ciuda cererii pacientului. Bărbatul fusese totuși diagnosticat cu schizofrenie de un medic profesionist cu o lună înainte și și-a pus capăt zilelor, aproape imediat după refuzul internării.
Congolezul contestă toate faptele
„Dosarul ar putea da naștere unui film și aproape ar putea să facă pe cineva să zâmbească, dacă nu ne gândim la consecințele importante și grave pentru spital și pacienți”, subliniază avocatul instituției.
În ceea ce privește psihiatria, Clive Etitie nu știa nimic despre acest domeniu. Câteva cărți de buzunar pe acest subiect, citite cu siguranță pentru a alimenta iluzia că e medic, au fost găsite în mașina sa.
Astăzi, congolezul pare să nege totul și, în ciuda multiplelor sale condamnări, în cursul audierilor el a contestat faptele. A afirmat chiar în fața judecătorului că este fiul șefului serviciilor de informații congoleze. Totuși, datele indică faptul că și în prezent el continuă să fie activ ca medic fals în țara sa de origine, pe lângă activități pe care le are în domeniul financiar, dar și o asociație împotriva analfabetismului.
Parchetul l-a condamnat la patru ani și jumătate de închisoare
În cursul anchetei, experții au analizat și personalitatea inculpatului. L-au descris ca „un domn care are răspuns la toate”, care „oferă răspunsuri evazive” și „se consideră de inteligență superioară”. „Viața sa pare să se fi desfășurat ca un roman”, observă președintele ședinței, Wladis Blacque-Belair, bazându-se pe rapoarte care subliniază de asemenea o „mitomanie perversă” și „dorința de a înșela și de a dăuna în scopul de a obține beneficii”.
Escrocul este, într-adevăr, un om periculos, conform spuselor procurorului adjunct. „Toate minciunile sale au adus prejudicii unor persoane vătămate”. Ca fals psihiatru, „o persoană căreia îi este încredințată îngrijirea minții”, el a avut de-a face cu persoane vulnerabile, iar acum se află încă în libertate. Acest lucru justifică pedeapsa severă solicitată de parchet.
Tribunalul o va aplica, condamnându-l pe Clive Etitie la patru ani și jumătate de închisoare (luând în considerare revocarea a două suspendări) și obligându-l să plătească daune diferitelor părți civile.
De asemenea, i se interzice definitiv exercitarea unei activități medicale sau paramedicale, chiar dacă el va obține cu un adevărat o diplomă.