Ministerul de Externe al Rusiei (MAE) a convocat și un diplomat român, în cazul Skripal, pe lângă ambasadori şi alţi reprezentanţi diplomatici ai ţărilor care au expulzat diplomaţi ruşi în urma cazului Serghei Skripal – fostul agent rus otrăvit la 4 martie în Marea Britanie, acţiune atribuită de Londra Moscovei.
Misterul s-a adâncit după ce s-a aflat că și fiica spionului a fost rănită. Spionul Serghei Skripal și fiica sa au fost victimele unui gaz iritant, neurotoxic. Ulterior, trei copii care au intrat în contact cu Serghei Skripal au fost duși la spital. Fostul spion le-a oferit pâine pentru rațe, fără să știe că e otrăvit.
Sputniknews menţionează convocarea reprezentanţilor diplomatici a 14 ţări europene, în ziua de vineri, 30 martie, respectiv Italia, Polonia, Olanda, Albania, România, Ucraina, Cehia, Belgia, Letonia, Lituania, Macedonia, Croaţia, Suedia, Danemarca, plus Australia.
Au mai fost convocaţi ambasadorii din Marea Britanie, Germania, Franţa, Polonia şi Italia, precum şi reprezentanţi diplomatici din Olanda, Albania, România, Ucraina, Letonia şi Macedonia, informează Agerpres.
Aceştia au fost convocaţi pentru a li se înmâna câte o notă de protest şi a fi înştiinţaţi asupra măsurilor de represalii, după ce statele enumerate au expulzat diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Marea Britanie. Iată răspunsul Rusiei, după ce SUA și UE au expulzat zeci de diplomați ai Moscovei.
Între timp, 755 de diplomaţi americani vor fi expulzaţi din Rusia. Anunțul a fost făcut de Vladimir Putin. De altfel, Rusia amenință cu măsuri țările care au expulzat diplomați ruși. Skripal și fiica sa au fost găsiți inconștienți, fără răni vizibile, pe o bancă dintr-un complex comercial, în apropierea unui restaurant italian, care s-a închis din cauza incidentului.
Acum, fiica lui Serghei Skripal este conștientă și vorbește. Există și o teorie privind atacul asupra fostului spion rus: Ținta atacului cu agent neurotixic ar fi fost fiica lui Skripal. Skripal, un fost oficial militar rus, a fost condamnat în trecut în Rusia pentru spionaj în în favoarea serviciului secret britanic MI6, înainte să i se acorde refugiu permanent în Regatul Unit, în timpul schimbului de spioni dintre SUA și Rusia din 2010.
CITEȘTE ȘI… Ce spun psihiatrii despre autorul triplei crime din Brașov. Florin Buliga e un ucigaș pervers
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro