Actuali și foști diplomați americani au declarat, joi, pentru CNN că evenimentele de acasă sunt „înfricoșătoare” și „sfâșietoare” și, de asemenea, le subminează misiunea.

Asta după ce oamenii legii au acționat violent, dispersând marți protestatarii pașnici în afara Casei Albe cu bile de piper și gloanțe de cauciuc.

Pe fondul acestor proteste, secretarul de stat Mike Pompeo s-a întâlnit, miercuri, cu supraviețuitorii brutalei represiuni din China din 1989, din Piața Tiananmen.

Fostul ambasador al SUA în Bulgaria, Nancy McEldowney, a reacționat, precizând: ”În orice alte circumstanțe ar fi, desigur, minunat pentru secretarul de stat american să se întâlnească cu supraviețuitorii masacrului din Piața Tiananmen, pentru că asta înseamnă Statele Unite”.

Aceasta a adăugat: ”Atunci i-am sprijinit pe acești protestatari. I-am sprijinit pe protestatari în Maidan, în Ucraina, în Teheran și în Hong Kong. Dar cum putem face acest lucru acum?”.

Moartea lui George Floyd în Minneapolis a provocat manifestări de solidaritate în unele dintre capitalele europene și chiar în Siria.

În plus, unii oficiali internaționali, cum ar fi directorul executiv din Hong Kong, Carrie Lam, folosesc acum aceste represiuni pentru a acuza SUA de un dublu standard.

Un oficial al Departamentului de Stat a spus că „poziția morală a Americii este contestată”.

Un alt oficial al Departamentului de Stat a vorbit despre colaborarea cu peste 130 de țări la pregătirea poliției, menționând că beneficiarii “sunt examinați riguros pentru respectarea drepturilor omului”.

”Am cheltuit o mulțime de bani pentru a încerca să facem asta. Le-am arătat cum să o facă și le-am spus că nu poate răspunde violent la protestele pașnice, chiar dacă acestea se destabilizează. Acum, cum le mai putem spune asta acelor oameni?”.

Un atac asupra unui echipaj de televiziune australian de către poliția din Washington DC l-a determinat pe premierul australian Scott Morrison să solicite o anchetă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News