În aprilie 2021, un scandal uriaș a zguduit CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) după ce unul dintre directorii celor șapte regionale de drumuri a fost acuzat că a prezentat la angajare o diplomă de licență falsă. Bogdan Laurențiu Bratu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, a fost reținut de procurorii Parchetului General și pus sub acuzare pentru înșelăciune.

Libertatea vă prezintă firul unei înșelăciuni care a început în 2014, când Bogdan Bratu s-a angajat la CNAIR cu o diplomă falsă și a rămas în companie vreme de șapte ani, până în 2021. 

Beneficiar al fabricii de diplome false din Teleorman

Bogdan Laurențiu Bratu s-a numărat printre numeroșii beneficiari ai „fabricii de diplome false din Teleorman” care a funcționat de-a lungul anilor în România. O arată o anchetă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 prin care a fost trimis în judecată și ulterior condamnat fostul rector al universităţilor „Alexandru Ghica” și „Europa Ecor”, Mina-Silviu Dobronăuţeanu, ambele universități din Alexandria fiind neacreditate și neautorizate. 

În urma perchezițiilor efectuate în 2009, a fost ridicat un volum uriaș de acte de studii (diplome de bacalaureat, foi matricole), componente I.T., inclusiv materiale pentru falsificarea unor documente, precum și 48 de cărți de identitate false. 

Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea
Recomandări
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea

Printre buletinele ridicate din birourile fundației Ergorom 99 se afla și unul ce figura ca fiind Bratu Bogdan Laurențiu. Actul de identitate era unul fals. 

Datele de stare civilă, codul numeric personal, domiciliul, seria și numărul corespundeau cărții de identitate originale, emise pe numele lui Bogdan Laurențiu Bratu, însă fotografia era a altui bărbat.  

Potrivit datelor din dosar, cartea de identitate falsificată pe numele lui Bogdan Laurențiu Bratu a fost folosită împreună cu alte documente în scopul susținerii examenului de licență în sesiunea martie 2009 la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.

„Din cercetări a rezultat că documentul de identitate menționat a fost falsificat de inculpatul Dencu Liviu Dănuț, în februarie 2009, în scopul facilitării susținerii examenului de licență de către altă persoană în locul titularului (Bogdan Laurențiu Bratu, n.r.)”, au precizat procurorii.

Diplome false, facultăți inventate și prejudiciu uriaș. Cum a reușit un fost șef de la Drumuri și Poduri să stea 7 ani în funcții
Bogdan Bratu | Foto: Arhivă Facebook

Bratu a recunoscut că nu a fost student decât un an la Hyperion 

Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO
Recomandări
Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO

Fiind audiat de procurori, în septembrie 2010 și ianuarie 2012, Bratu a declarat că a absolvit Liceul „Miron Nicolescu” din Giurgiu în 1997. A precizat că în anul 2000 sau 2001 s-a înscris la Universitatea Hyperion, Facultatea de Drept, instituție la care a frecventat doar primul an de curs, declarând că a renunțat apoi din motive personale.

Bratu a mai declarat procurorilor că până la momentul audierilor nu s-a înscris și nu a frecventat o altă facultate. 

Cu ocazia audierii, i s-a prezentat cartea de identitate existentă la dosar pe numele său, dar care are aplicată o fotografie a unei alte persoane, despre care martorul a declarat că nu are cunoștință.

Extras din rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4:

Dosarul a fost soluționat definitiv în instanță în 2016, singurul condamnat la închisoare fiind fostul rector Dobronăuțeanu. A primit o pedeapsă de 3 ani. 

Niciunul dintre beneficiarii diplomelor false nu a fost pus sub acuzare pentru uz de fals. Astfel că Bogdan Bratu a avut calitate de martor în dosar, asemenea celorlalți beneficiari de documente falsificate.

Diploma e anulată, dar CNAIR nu știe

Odată cu pronunțarea sentinței definitive din 20 iunie 2016, Curtea de Apel București a dispus desființarea a sute de documente false – diplome de licență, diplome de bacalaureat, foi matricole, cărți de identitate – ridicate în urma perchezițiilor. 

Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux
Recomandări
Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux

Printre documentele pentru care instanța a dispus desființarea s-au numărat și buletinul fals, respectiv diploma de licență eliberată de Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești pe numele lui Bogdan Bratu. 

Decizia instanței privind anularea diplomei de licență nu a fost comunicată instituției la care Bratu era angajat, adică CNAIR.

În 2016, Bratu lucra la CNAIR, ca șef de agenție în cadrul DRDP București – subunitatea Giurgiu. Fusese angajat în companie încă din 2014, când a prezentat diploma de licență falsă emisă de Universitatea din Ploiești. 

Numirea și revocarea din funcția de director

Ascensiunea profesională a lui Bratu a continuat chiar și la un an după ce diploma cu care se angajase în cadrul companiei fusese anulată de instanță. 

În martie 2017, Bratu este numit director economic al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, iar în decembrie același an este numit director general al aceleiași regionale. 

După câteva luni, Bratu este retrogradat de conducerea CNAIR, revocat din funcție și numit într-un post de conducere inferior. Schimbarea nu a avut însă nicio legătură cu diploma de licență falsificată, revocarea fiind una „procedurală”. 

În timp ce surse politice din Oltenia puneau schimbarea din funcție pe seama divergențelor politice ale liderilor PSD Giurgiu și Dolj, Bogdan Bratu, apărat de sindicatul drumarilor, a cerut în instanță revocarea deciziei prin care a fost schimbat din funcție. 

Bratu câștigă, iar CNAIR e obligată la despăgubiri. Nimeni nu se uită la diploma lui Bratu

Procesul s-a judecat pe rolul Tribunalului Iași. Judecătorii i-au dat câștig de cauză, arătând că procedura de schimbare din funcție a fost nelegală.

În hotărârea instanței, consultată de Libertatea, nu se face nicio referire la diploma sau la studiile directorului revocat. CNAIR a contestat decizia Tribunalului, motivând, printre altele, că așa cum a fost numit în funcție – fără concurs, la fel poate fi schimbat din funcție. 

Curtea de Apel Iași i-a dat câștig de cauză tot lui Bratu, așa că acesta a fost reinstalat la conducerea DRDP Craiova, iar CNAIR a fost obligată să-i achite toate drepturile salariale restante.

4 ani conduce Regionala Craiova. Ce conține CV-ul lui Bratu

Din 2018 până în aprilie 2021 a continuat să conducă Regionala Craiova. 

În CV-ul postat pe site-ul companiei, Bratu menționa că a absolvit două universități, fără a face nicio trimitere la Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești, a cărei diplomă de licență o prezentase la angajare. 

În CV, Bogdan Bratu a consemnat că a studiat la Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice București în perioada 2005-2009 și că a finalizat studiile cu diplomă de licență. În timpul cercetărilor din primul dosar, oficialii ASE București au comunicat procurorilor că Bogdan Bratu nu a avut calitatea de student al acestei instituții de învățământ. 

Diplome false, facultăți inventate și prejudiciu uriaș. Cum a reușit un fost șef de la Drumuri și Poduri să stea 7 ani în funcții
Diplome false, facultăți inventate și prejudiciu uriaș. Cum a reușit un fost șef de la Drumuri și Poduri să stea 7 ani în funcții

De asemenea, în CV a trecut și că în perioada 2012-2016 a studiat la Facultatea de Științe Juridice a Universității Hyperion, unde ar fi obținut diploma de licență în Drept.

Libertatea a solicitat Universității Hyperion informații în legătură cu datele prezentate de Bratu în CV, însă instituția nu a răspuns încă demersului.  

Bratu e pus sub acuzare, dar cere rejudecarea dosarului în care diploma falsă i-a fost anulată

Pe 23 aprilie 2021, Bogdan Bratu a fost reținut pentru 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii continue de înșelăciune, ulterior fiind pus sub control judiciar.

La scurt timp după punerea sub acuzare pe 12 mai 2021, Bratu s-a adresat Curții de Apel București, în calitate de „persoană interesată”, solicitând rejudecarea dosarului prin care s-a dispus anularea diplomei de licență și a buletinului. El a invocat că „nu a participat la judecata în primă instanță și nu a fost citat niciodată, deși avea calitatea prevăzută de lege pentru a se dispune citarea sa”.

Cererea lui Bratu de anulare a hotărârii prin care i-au fost anulate documentele false și rejudecarea procesului a fost respinsă de Curtea de Apel București. 

Curtea a subliniat că Bratu a știut că actul de identitate care a stat la baza celorlalte înscrisuri era fals, după cum reiese din declarația sa din dosar. Decizia pronunțată pe 13 decembrie este definitivă.

Trimis în judecată, probe importante excluse din dosar

În paralel cu demersul său de a cere anularea anulării diplomei, Bratu a fost trimis în judecată pentru înșelăciune, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1. Și acolo fostul director a invocat o serie de excepții, care însă i-au fost respinse de instanță. 

Pe de altă parte, Tribunalul București a admis contestația lui Bratu, iar judecătorii au decis excluderea din rândul probelor a declarațiilor date în timpul primului dosar atât de către inculpatul Dencu Liviu Dănuț, cel care a fost achitat după ce a colaborat cu anchetatorii, cât și a declarațiilor date în calitate de martor de către Bratu.

Procesul propriu-zis va începe la Judecătoria Sectorului 1 pe 26 ianuarie. CNAIR s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de un milion de lei, bani pe care Bratu i-ar fi încasat ilegal prin salariile primite în tot acest timp. 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un cuplu de români și fiica lor, morți în inundațiile din Valencia. În casă, masa era pregătită pentru cină
Știrileprotv.ro
Un cuplu de români și fiica lor, morți în inundațiile din Valencia. În casă, masa era pregătită pentru cină
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, care a renăscut din propria cenușă. Puțini turiști știu de ea, era locul elevilor și studenților pe vremuri. Ar putea fi peste Sinaia, Predeal sau Bușteni datorită peisajelor de vis, pârtiilor, dar și prețurilor mici
FANATIK.RO
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, care a renăscut din propria cenușă. Puțini turiști știu de ea, era locul elevilor și studenților pe vremuri. Ar putea fi peste Sinaia, Predeal sau Bușteni datorită peisajelor de vis, pârtiilor, dar și prețurilor mici
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
GSP.RO
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
Șase zodii care dau lovitura în noiembrie. Lux și opulență, bani mulți, posibile relocări în străinătate și călătorii
FANATIK.RO
Șase zodii care dau lovitura în noiembrie. Lux și opulență, bani mulți, posibile relocări în străinătate și călătorii
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Unica.ro
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Manelistul Bogdan Mocanu ar fi acceptat "sume mari" pentru a-l promova pe pro-rusul Alexandr Stoianoglo. A şters clipul în care îl laudă încontinuu
Observatornews.ro
Manelistul Bogdan Mocanu ar fi acceptat "sume mari" pentru a-l promova pe pro-rusul Alexandr Stoianoglo. A şters clipul în care îl laudă încontinuu
Horoscop 1 noiembrie 2024. Gemenii au în față o zi foarte promițătoare, plină de ocazii de a înțelege și mai bine ce contează în viață
HOROSCOP
Horoscop 1 noiembrie 2024. Gemenii au în față o zi foarte promițătoare, plină de ocazii de a înțelege și mai bine ce contează în viață

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI